Als de economie aantrekt loop ik het risico dat mijn talenten vertrekken. Dit was een van de stellingen tijdens een rondetafel onder verschillende HRM'ers op initiatief van Kronos over de inzet van de workforce.

Mireille d’Hamecourt, HRM adviseur bij IT-dienstverlener SPS: “Ik ben niet zo bang voor de personele gevolgen van een kanteling in de economie. Ga altijd uit van je eigen kracht als organisatie. Daarnaast is personeelsverloop in zekere mate juist goed. Het wordt steeds belangrijker om een goedgevulde pool van flexibel inzetbare mensen op te bouwen. “
Bart Hoex, Manager P&O bij Berenschot: “Het is een kwestie van employer branding. Bedrijven met een sterk merk kunnen ook veel flexibele mensen inschakelen, omdat die nu eenmaal graag voor die bedrijven werken.”
Anja Rozenberg, HR-manager bij Rivièra Maison: “En als mensen niet meer tevreden zijn, vertrekken ze toch wel. Zo zal er altijd wel sprake zijn van vrijwillig verloop.”

Levenslang leren

Hoex: “Jarenlang spraken we binnen HR over ‘binden en boeien’. Het gaat nu vooral om ‘boeien’: hoe zorg je voor een boeiende en uitdagende werkomgeving? Levenslang leren speelt hierin zeker een rol. Het leerling-gezel model spreekt mij in dit verband erg aan. Koppel jonge instromers aan ervaren krachten.”
Jochem Oggel, Senior Trainingsmanager bij Pon Automotive: “Bij Pon maken we onderscheid tussen vakmatige en persoonlijke ontwikkeling. Opleiden begint voor ons ook altijd vanuit een businesscase. Wat zijn de doelstellingen? Welke innovaties levert het op?”
Jan Tjerk Boonstra, Principal consultant bij Human Capital Group: “Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat talenten in toenemende mate worden gedeeld door organisaties. Denk aan bedrijven als ASML, TCM en de TU Eindhoven. Zij creëren pools van hooggekwalificeerde technische mensen waar ze uit kunnen plukken. Zo profiteren ze er allemaal van. Het is dus helemaal niet erg dat je medewerkers opleidt voor concullega’s. Dat betaalt zich aan de andere kant weer vanzelf uit.”

Zelfsturende teams

Hoex: “Ook het hebben van meerdere banen tegelijk wordt steeds normaler. Ik zie een terugkeer voor me naar de Middeleeuwse gildes, waarbij vaklieden steeds worden ingehuurd op basis van hun specifieke expertise.”
Boonstra: “En de bedrijfsvakscholen komen ook weer terug…”
Oggel: “Deze trend sluit aan bij de ontwikkeling naar volledig zelfsturende teams naar het voorbeeld van Ricardo Semler, zoals je ziet bij Finext en Buurtzorg. Wat gaat dit allemaal brengen voor werkgevers en talentvolle medewerkers? Ik ben benieuwd!”

Strategisch talentmanagement

De economische ontwikkelingen dwingen organisaties ertoe om flexibiliteit en veerkracht in te bouwen in het menselijk kapitaal. Talentmanagement wordt door steeds meer organisaties gezien als hefboom naar individuele topprestaties en de ontwikkeling en succes van de organisatie. De Leergang Strategisch Talentmanagement van de Nyenrode Business Universiteit i.s.m. HR Academy is de eerste leergang in Nederland die integraal is gericht op de detectie, selectie en relevantie van talent in organisaties en het bedrijfsleven. Meer informatie en aanmelden