Uit ervaring weet ik dat er verschillende manieren zijn waarop je talent kan laten groeien. Uiteraard zijn deze manieren afhankelijk van doelstellingen en beschikbaar budget. Recent heeft ASA bij 275 bedrijven onderzocht hoe zij talentontwikkeling voor young professionals inrichten. Voor iedere HR-directeur gelden er een aantal aanbevelingen.
In het onderzoeksrapport ‘Jong talent naar de top’ van ASA worden de meest belangrijke en effectieve tools uitgebreid besproken om talent optimaal te ontwikkelen. Ik zal de belangrijkste aanbevelingen op een rij zetten:
■Breng talent structureel in kaart
■Maak bij selectie van jong talent gebruik van zelfreflectietesten
■Zorg ervoor dat er draagvlak is bij het hoger management en betrek hen bij het ontwikkelen van een talentontwikkelingsstrategie
■Blijf focussen op talentontwikkeling
■Richt talentontwikkeling op alle medewerkers en niet alleen op topperformers
■Verhoog het opleidingsbudget
■Organiseer feedback uit verschillende invalshoeken
Als organisaties zich richten op de punten uit het bovenstaande lijstje, zorgt dit voor een betere doorgroei en behoud van young professionals. Daarbij blijkt dat het bedrijfsresultaat verbeterd door talentontwikkeling. Uit het onderzoek van ASA blijkt namelijk dat door talentontwikkeling de kwaliteit en het aantal producten of diensten toeneemt, er een groei ontstaat in productiviteit per fte en dat de marge op de omzet hoger wordt. Medewerkers met kwaliteit en talent zijn, zeker in tijden van economische onzekerheid, van onschatbare waarde!
Voor het aantrekken en behouden van young professionals is het belangrijk dat talentontwikkeling in 2013 een speerpunt wordt en blijft binnen uw organisatie. Heeft u in het bovenstaande rijtje al iets gezien wat u aanspreekt? Of heeft u misschien aanvullende ideeën om talenten te ontwikkelen? Ik ben erg benieuwd!