Dit blijkt uit het Career & Succession Management rapport van het Top Employers Instituut, dat is gebaseerd op het jaarlijkse wereldwijde HR Best Practices Survey dat wordt uitgevoerd onder ruim 900 bedrijven. Jonge, hoogopgeleide medewerkers willen meer leren en nemen vaker risico tijdens hun carrière door sneller te switchen van werkgever. Het is daarom een uitdaging voor HR-afdelingen om talent toch binnen het bedrijf te houden. Voorheen waren HR-managers voornamelijk gericht op de carrière van de managers binnen het bedrijf.
Maar tegenwoordig is het de taak van de HR-afdeling om alle medewerkers te ondersteunen in hun carrièreontwikkeling, met als doel talenten te binden aan de organisatie. Ruim 90 procent van de ondervraagde HR-afdelingen vindt dat de manager hier een belangrijke rol in speelt. “Zowel HR-afdelingen als teammanagers moeten zich harder inzetten voor de carrièremogelijkheden van de jonge medewerkers om ze binnen te houden. Zelfontwikkeling is voor hen namelijk van essentieel belang”, zegt Samantha Crous, Regional Director Afrika & Benelux bij het Top Employers Institute.
Ondersteunen bij carrièreontwikkeling
Succesvolle organisaties zetten geïntegreerde technologie in om medewerkers te ondersteunen bij hun carrièreontwikkeling. Ruim 78 procent van de Nederlandse bedrijven stelt een online persoonlijk ontwikkelplan op, en 67 procent van de bedrijven gebruikt een competentiemodel. Het traditionele carrièreplan – waar starters van junior tot senior worden opgeleid – is uit de gratie; nog maar 39 procent van de bedrijven werkt daarmee. “HR-afdelingen beseffen dat niet alle starters in dezelfde mal passen, maar dat het beter is om per persoon te kijken wat voor hem of haar de juiste stappen zijn. Daarom omarmen HR-afdelingen steeds vaker het persoonlijk ontwikkelplan”, aldus Crous.
Intern horizontale stappen maken
Om talent toch te behouden, komen bedrijven tegemoet aan de veranderende behoeften van jonge professionals. Bij het bedrijf AstraZeneca – gecertificeerd door het Top Employers Institute – komt het bijvoorbeeld vaker voor dat jonge werknemers horizontaal stappen maken binnen het bedrijf. “Jonge medewerkers vragen vaker om intern op verschillende functies te werken om zich breed te ontwikkelen. Ze zijn zeer ambitieus; ze willen veel leren om breed inzetbaar te zijn. Salaris is minder belangrijk”, aldus Michiel de Meij, HR-adviseur bij AstraZeneca.