Verschillen in teamprestaties tussen homogene en heterogene teams worden veroorzaakt door onze stereotypes, verwachtingen en de daaraan gekoppelde status, invloed en gedrag. Daarmee wordt het vaak een self-fulfilling prophecy.
Het onvermogen om talent aan te trekken of te behouden staat op 5 in top 10 van risico´s voor de organisatie. Door de economische crisis hebben bedrijven steeds minder aandacht voor externe risico's die hun bedrijfsvoering in gevaar brengen.
Door de talenten en drijfveren van medewerkers beter te benutten kunnen bedrijven in Nederland miljarden meer omzet maken. Beter inspelen op mogelijkheden leidt volgens leidinggevenden tot verbetering van productiviteit. Dit blijk uit een onderzoek van PRiMAN onder 722 klanten en relaties. Gemiddeld gaven de deelnemers leiding aan 96 medewerkers.
Eerder dit jaar zond VPRO’s Tegenlicht een interview uit met de onconventionele Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler. In Nederland zijn enkele bedrijven die je ‘Semleriaans’ zou kunnen noemen. Finext in Voorburg is zo’n bedrijf. Het is bij Finext een goed gebruik dat nieuwe mensen in principe een lager vast salaris krijgen dan in hun vorige baan. “We willen geen goudzoekers. En bovendien hebben wij andere beloningscomponenten. De helft van onze mensen is bijvoorbeeld aandeelhouder in het bedrijf.”
We zijn sneller geneigd om informatie waar te nemen die onze verwachtingen bevestigt, dan informatie die onze verwachtingen tegenspreekt. Zo bleek uit onderzoek dat de prestaties van teams waarvan men verwacht dat die minder goed presteren, ook slechter worden beoordeeld. Dit gebeurt echter alleen wanneer de prestaties worden beoordeeld door mensen die niet onderdeel zijn van het team. Dit betekent dat we ons vooral door onze stereotypes laten leiden wanneer we mensen nog niet goed kennen.
Als een bedrijf talentontwikkeling goed inricht, blijkt dit een aantoonbaar effect te hebben op het bedrijfsresultaat. Dit effect is vooral terug te zien in een stijging van het aantal producten en/of services, een toename in de kwaliteit, groei in productiviteit per fte en vergroting van de marge. Dit blijkt uit het Trendrapport ‘Jong talent naar de top’ van studentenuitzendbureau ASA.
Talentvolle medewerkers aantrekken, ontwikkelen en behouden is vandaag de dag een van de belangrijkste vraagstukken voor organisaties. Toch hebben heel weinig organisaties een formeel talentmanagementsysteem dat toelaat te anticiperen op het dreigende tekort aan talent in de organisatie. Tijd voor een talent on-demand framework volgens de supply chain methode aldus Peter Cappelli in Harvard Business Review.
De beschikbaarheid van talent, kennis en kunde wordt door CEO’s wereldwijd genoemd als één van de belangrijkste bedreigingen voor toekomstige groei. Dat blijkt uit het 14e CEO Survey dat PwC presenteert tijdens het World Economic Forum in Davos.
Universiteiten kunnen stevig bijdragen aan het stimuleren van de economie. In een brief aan premier Balkenende schrijft de Vereniging van Universiteiten dat universiteiten specialisten kunnen opvangen die door de recessie op straat komen te staan en zo talent voor het bedrijfsleven kunnen behouden.
84 procent van hoogopgeleiden blijkt goed eigen talenten te kunnen benoemen. Vervolgens gebruikt 76 procent zijn talenten ook vaak tijdens het werk. Dit en meer blijkt uit een talentenpoll onder 600 hoogopgeleiden van trainings- en adviesbureau Schouten & Nelissen.