Het enthousiasme bij werkend Nederland over de werkgever brokkelt sterk af. De meeste organisaties hebben wel aandacht voor de werkvloer, maar vergeten daarbij de leidinggevenden en het MT.

Dit en meer blijkt uit het Employee Experience 2025-onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Integron onder zo’n 5.000 deelnemers in dertien branches.

Er zijn ook nog enkele positieve uitkomsten. Zo is de medewerkersbeleving bij organisaties in Nederland op enkele vlakken vooruitgegaan en zijn medewerkers meer betrokken bij hun organisatie.

24 procent van werkend Nederland geeft aan dat de organisatie in verandering zit

Ook is de sollicitatiedrang iets minder aanwezig, onder meer omdat werkgevers de salarissen van medewerkers vaak hebben verhoogd.

Maar het enthousiasme onder medewerkers daalt sterk, toont het onderzoek. De graadmeter daarvoor, de employee Net Promoter Score (eNPS) zakt naar +3. Vorig jaar was dat nog +7.

Ook de werkdruk is voor 29 procent van de medewerkers te hoog, met gevolgen voor hun enthousiasme, betrokkenheid en verzuim. Bovendien is nog steeds een op de drie medewerkers van plan om ergens anders aan de slag te gaan.

Minder vertrouwen in managementteam

Het onderzoek toont aan dat het bij organisaties regelmatig rommelt tussen de managementlagen. Er is een kloof ontstaan tussen hoger management en de werkvloer. Medewerkers hebben weliswaar steeds meer vertrouwen in hun direct leidinggevende, maar steeds minder in het managementteam. Zo scoort het vertrouwen in de leidinggevende een 7,5 en krijgt het vertrouwen in het MT niet meer dan een 6,7. Enkele jaren geleden was dat nog boven de 7.

Als het management niet lekker in het vel zit, straalt dat negatief af op de medewerkers

Resultaten laten zien dat de meeste organisaties vooral aandacht hadden voor de werkvloer, maar daarbij de leidinggevenden en zichzelf (MT) zijn vergeten.

Robert Mentink, Business Unit Manager Employee Experience bij Integron: “Geen beste ontwikkeling, want als het management niet lekker in zijn vel zit, straalt dat negatief af op de medewerkers.

We zien dat vooral bij de hogere managementlagen het hart steeds langzamer klopt voor de organisatie. Dit heeft impact op iedereen. De manager is immers cruciaal. Vliegt de manager uit de bocht, dan trapt vervolgens ook de medewerker op de rem.”

De grootste uitdaging van de huidige arbeidsmarktproblematiek is het behouden van talent. Een goed doordachte employee journey is daarbij key. In deze boostcamp leer je aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden hoe je hiermee aan de slag kan.

Verandering nodig

Om de medewerkersbeleving van werkend Nederland te versterken, moeten binnen organisaties enkele veranderingen plaatsvinden, vindt Mentink. “Te beginnen bij de manier waarop managementlagen met elkaar omgaan.

Organisaties moeten tijd vrijmaken om te werken aan het vertrouwen tussen de lagen om samen verandering te realiseren en successen te behalen. Want veranderen doe je niet zomaar. Dat kost tijd en energie.”

Leidinggevenden mogen steviger in het zadel komen te zitten

Organisatieverandering zorgt op dit moment alleen maar voor meer druk op de ketel en een negatievere beleving, stelt hij vast. “Werkend Nederland geeft aan dat 24 procent van de organisaties in verandering zit. We hebben het dan over grotere veranderingen als strategiewijzigingen en fusies en overnames. Dat heeft effect op de eNPS, die keldert naar -6.

Bijna de helft van de medewerkers gaat op zoek naar een nieuwe baan en een op de vijf medewerkers meldt zich vaker ziek. Bovendien wordt men aanzienlijk kritischer op de samenwerking binnen de organisatie, het managementteam, de leidinggevende en de strategie.

En over de leidinggevenden gesproken: die mogen steviger in het zadel komen te zitten. Zij zijn namelijk cruciaal voor de medewerker en bepalend of de medewerker blijft of zijn geluk ergens anders gaat zoeken.”

Generatie Z enthousiaster

Vorig jaar kwam uit het onderzoek naar voren dat vooral bij de generatie Z de drang om van baan te wisselen groot was. Trots zijn op en enthousiast zijn over hun werkgever was ver te zoeken. Tijden veranderen, toont het onderzoek.

“Opvallend is dat het enthousiasme van alle generaties daalt, behalve bij generatie Z. De eNPS binnen deze groep is gestegen van -2 in 2024 naar +5 in 2025. Een verklaring hiervoor is dat gen Z’ers zich vooral in de categorie ‘medewerker’ bevinden en dat ze niet vaak een managementfunctie bekleden. We zagen namelijk dat gemiddeld juist medewerkers iets meer tevreden zijn geworden over hun salaris, werk-privébalans en werkplezier”, aldus Mentink.

Het onderzoek

Integron heeft begin 2025 voor de zestiende keer het medewerkerbelevingsonderzoek uitgevoerd via een representatieve steekproef van zo’n 5.000 Nederlanders. De volgende branches zijn daarin meegenomen:  bouw, installatie, facilitaire dienstverlening, financiële dienstverlening, groothandel, ICT, industrie, onderwijs, overheid, kennisintensieve dienstverlening, retail, transport en logistiek en zorg en welzijn.

Lees ook: