Heeft het streven van werkgevers naar meer diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI) z’n beste tijd gehad en staat het als strategisch speerpunt onder druk? Nederlandse werkgevers denken anders dan Amerikaanse, maar er is wel wat aan de hand gezien de politieke wind die er nu waait.
SAUL LOEB / POOL / AFP

In een intern memo trapte het management van Meta 2025 af met de mededeling dat het “enkele veranderingen zou delen die we aanbrengen in onze wervings-, ontwikkelings- en inkooppraktijken.” Het DEI-beleid (diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie) werd expliciet genoemd, berichtte Forbes.

De verklaring was ‘gelekt’ en wakkere lezers zagen het aan Axios ontleende bericht voorbijkomen op Instagram en in WhatsApp-groepen. Volgens Meta is het begrip ‘DEI’ beladen, deels ‘omdat het door sommigen wordt opgevat als een praktijk die een voorkeursbehandeling van sommige groepen boven andere suggereert.’ Een idee dat eerder bekrachtigd werd door het Amerikaans Hooggerechtshof, dat positieve discriminatie bij toelating tot universiteiten onwettig noemde en met die uitspraak bedrijven vrees aanjoeg voor juridische claims.

Je wil als organisatie juist verschillende perspectieven en opvattingen verenigen. Pas dan heb je het over inclusie

Het ‘anti-woke’-virus dat Donald Trump en zijn vice-president J.D. Vance verspreiden, heeft Silicon Valley te pakken. Niet alleen Zuckerberg, ook andere techbaronnen keren zich tegen het DEI-denken. Amazon (Jeff Bezos) doet een stap terug. Buiten de sector liet de grootste private werkgever van de Verenigde Staten, detailhandelconcern Walmart, weten dat interne DEI-inspanningen, vooral gericht op raciale gelijkheid, eraan moeten geloven. Ook leveranciers krijgen minder verplichtingen met betrekking tot diversiteitsquota.

En tijdens het publiceren van dit bericht heeft Donald Trump op de tweede dag van zijn presidentschap de aanval geopend op het diversiteitsbeleid binnen de Amerikaanse overheid zo meldt Nu.nl naar aanleiding van een bericht op CBS News. Woensdag 22 januari om 17.00 uur moeten alle DEI-werknemers met betaald verlof zijn gestuurd, met de bedoeling dat men later definitief vertrekt. De afdeling personeelszaken van de Amerikaanse regering heeft dinsdag een memo met deze deadline verstuurd.

Hoe zorg je dat diversiteit & inclusie deel van de organisatie wordt en iedereen daar enthousiast over is en blijft? Deze training zorgt ervoor dat je de kennis, inzichten en best practices krijgt die je nodig hebt om een inclusieve organisatiecultuur te bouwen en te behouden.

Zakelijke efficiëntie

De focus moet volgens Meta-topman Mark Zuckerberg verschuiven naar ‘zakelijke efficiëntie’. Mannelijkheid zit naar zijn mening te veel in het verdomhoekje, vertelde hij de populaire rechtse podcastmaker en vechtsporter Joe Rogan. Zuckerberg vindt dat een groot deel van de zakenwereld ‘cultureel ontmand’ is. Een stoot testosteron erbij is volgens hem positief en niet toxic. Hij haastte zich om eraan toe te voegen dat Meta diversiteit en inclusie niet helemaal overboord gooit. “Dit kan worden bereikt door diverse teams, met verschillen in kennis, vaardigheden, politieke opvattingen, achtergronden, perspectieven en ervaringen.”

De beweringen van het Big Tech-kopstuk schuren met de werkelijkheid in eigen huis. De man-vrouwverhouding bij Meta bedraagt volgens eigen cijfers bijna twee tegen één. Hetzelfde geldt voor Silicon Valley als geheel, waar vrouwelijke, zwarte en Latijns-Amerikaanse werknemers sterk ondervertegenwoordigd zijn. In de herfst van 2024 bleek uit een nieuwe analyse van het federale agentschap Equal Employment Opportunity Commission dat het aantal vrouwen in de Amerikaanse technologiesector in een hele generatie niet significant toenam.

Trump behagen

Wat wel omsloeg, is de stemming in Washington en San Francisco. De techbazen willen ongetwijfeld Trump behagen, maar weerstand of zelfs obstructie tegen DEI-beleid is wijdverbreid. Dat blijkt onder meer uit de uitkomsten van recent onderzoek aan de Erasmus Universiteit. De onderzoekers vermoeden dat werknemers in Frankrijk en de Verenigde Staten zich heimelijk verzetten tegen DEI-beleid, maar sociaal wenselijke antwoorden geven. In Nederland zegt de helft van de Nederlandse werknemers DEI-beleid belangrijk te vinden en vier op de tien werknemers ervaren inclusief leiderschap, blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf Highberg. The tone at the top maakt veel uit bij het creëren van draagvlak.

Cultuuromslag

Zullen de ideeën van Zuckerberg c.s. effect hebben op het HR-beleid van Nederlandse organisaties? Ook hier waait immers een andere (politieke) wind. Die blaast het DEI-beleid soms recht in het gezicht. Tweede Kamerlid Joost Eerdmans hekelde het feit dat op de ministeries ondanks voorgenomen bezuinigingen daar nog miljoenen aan besteed worden. “Er is een cultuuromslag nodig”, zei hij in de Telegraaf. “Niet extra woke-hysterie.”

De war on woke is vooralsnog onbeslist, maar de openingssalvo’s zijn ook in Nederland zeker gelost. Voorlopig moet de overheid zich nog in alle bochten wringen om aan ambtenaren te komen. Als DEI-beleid daarbij helpt, is dat alleen maar meegenomen, zegt diversiteitsspecialist Henrieke van Bommel van Highberg. “Maar kijkend naar de context in de VS en Europa zijn de verschillen groot. Amerika is al veel langer bezig met affirmative action, al sinds de jaren zestig.

Meer diversiteit en inclusie is nog steeds heel nodig, omdat het organisaties helpt bij het behalen van bedrijfsdoelstellingen en het aantrekken en behouden van talent

In Europa is diversiteit en inclusie pas iets van de afgelopen twintig jaar en pas tussen de vijf en tien jaar is het echt een vraagstuk dat speelt in het bedrijfsleven en bij de overheid.” Al die tijd was het volgens Van Bommel ‘een spannend thema’, dat weerstand opriep. Het veranderde politieke klimaat in Nederland heeft volgens haar wel effect. “Tegenstanders zijn veel vocaler geworden”, zegt ze. “Jammer want meer diversiteit en inclusie in de Nederlandse samenleving is nog steeds heel nodig, omdat het organisaties helpt bij het behalen van bedrijfsdoelstellingen en het aantrekken en behouden van talent.”

Deze training biedt concrete tools en inzichten om inclusiever en objectiever te werven. Ontdek hoe je met eenvoudige, praktijkgerichte aanpassingen een bredere doelgroep aantrekt en daardoor de beste kandidaat vindt.

Registratie in HR-systemen

Zij benadrukt nogmaals de verschillen tussen de continenten. “In Amerika ligt de focus sterk op etniciteit. Hispanic, Caucasian en Asian staan daar gewoon geregistreerd in de HR-systemen. Bijna geen Nederlandse organisatie doet dat, want dit is strijdig met de wetgeving voor bijzondere persoonsgegevens. En waar Amerikaanse organisaties harde targets hanteren, kost het in Nederland nog steeds moeite om meer vrouwen in raden van bestuur en commissarissen en te krijgen.”

Van Bommel denkt dat de tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt de DEI-beweging voorlopig rugwind geven. “Organisaties moeten alle zeilen bijzetten om medewerkers te werven en te behouden en ze moeten goede carrièremogelijkheden bieden. Goed DEI-beleid kan daarbij ondersteunen. We zetten nog maar net de eerste stappen”

Diversiteit en inclusie gaan volgens haar verder dan ‘woke zijn’. “Het wordt gezien als links gedachtegoed. Daar zit naar mijn idee de allergie van ‘rechtse’ tegenhangers: gedwongen worden iets te vinden waar ze het mee oneens zijn. Maar je wilt als organisatie juist verschillende perspectieven en opvattingen verenigen. Pas dan heb je het over inclusie.”