HR is verantwoordelijk voor het faciliteren van effectieve en duurzame inzetbaarheid, maar heeft vaak niet de beschikking over middelen om te investeren. Het ontbreken van budget zet HR voor de keuze: accepteren en roeien met de riemen die je hebt of op de barricaden gaan staan en de business overtuigen te investeren in strategische talentplanning.
Er is bij loopbaangesprekken in het kader van talentmanagement qua effectiviteit en efficiëntie nog een wereld te winnen.
In veel bedrijven is de werving van personeel al enige jaren een probleem vanwege de economische omstandigheden, vacaturestops en verlaging van budgetten. Maar nu een aantal bedrijven aangekondigd heeft weer op grote schaal personeel te zoeken, zoals het vakantieparkbedrijf Center Parcs UK, blijken ze weer toekomstgericht te worden en lijkt het erop dat ze een recruitmentbeleid ontwikkelen gericht op de lange termijn, in plaats van zich ‘koest’ te houden om de recessie te overleven.
Het is opmerkelijk dat organisaties meerjarenplannen ontwikkelen voor diverse processen: productie, vastgoed, ICT, financiën, terwijl het hebben van de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment een ad hoc aangelegenheid blijft. In veel organisaties gaat Talent Management over het binden en verwennen van een beperkt aantal talentvolle medewerkers. De grote tussenlaag, de medewerkers die de motor van de organisatie op middellange termijn vormen, blijft daarbij onderbelicht. Dit is gebleken uit een serie diepte-interviews die TalentTank heeft gehouden bij diverse in Nederland gevestigde bedrijven in verschillende branches.
Strategische personeelsplanning en talentmanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch worden ze in de praktijk lang niet altijd geïntegreerd. De HR Business Partner houdt zich bezig met strategische personeelsplanning, de HRD adviseur met opleiding & ontwikkeling en de MD adviseur met succession planning.
Talent zus, talent zo……. De term ‘talent’ wordt als gevolg van schaarste aan hoogopgeleid personeel en vergrijzing op de arbeidsmarkt steeds vaker gebruikt. Talentmanagement staat hoog op de agenda van menig organisatie. Maar wat is talent nu precies? En hoe kunnen organisaties talent effectief stimuleren?
Wat is uw visie op leiderschap? Hoeveel ruimte biedt uw organisatie voor zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid? Hoe kunt u medewerkers beter ondersteunen bij zelfleiderschap?
Een veel voorkomend thema dat ik hoor van cliënten is dat ze het lastig vinden om (belangrijke) keuzes te maken. We leven in een wereld waar heel veel mogelijk is en eigenlijk kunnen we kiezen wat we willen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar het brengt ook ‘keuzestress’ met zich mee als je door de bomen het bos niet meer ziet.
Waarom zijn mensen toch zo verschillend? Hoe kunt u achterhalen wat medewerkers motiveert? Welke inzichten helpen om hun gedrag beter te begrijpen?
Uit een onderzoek van Ernst&Young blijkt dat slechts 45 procent zich efficiënt vindt in het vinden van talent. Zorgwekkend eigenlijk, omdat juist talenten van cruciaal belang zijn voor ondernemingen om te groeien.