De crisis raakt hard. Toch zou het niet veel uit moeten maken voor het HR-beleid. Altijd geldt immers dat je een zo goed mogelijke match moet maken tussen mensen en werk. Dat is goed voor organisaties en goed voor personen. In crisistijd heeft men er echter minder geld voor over, dan worden online assessments populairder ten koste van dure assessment-bureaus. Maar de kern is dat iedereen er naar zou moeten streven altijd een zo goed mogelijke match te maken – en ook een zo onbevangen mogelijke match – tussen mensen en werk.
Talent is er om ontwikkeld te worden. Het woord stamt af van het Grieks en staat voor een grote som geld. Zoals een belegger kapitaal investeert om het te laten groeien, zo komt een talent pas goed tot zijn recht als het juist wordt ingezet en de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Bedrijven die investeren in het aantrekken van young professionals, hebben er alle belang bij om deze mensen de kans te geven om hun talenten te ontplooien. Maar hoe investeer je in talent?
Ondanks de recessie waar we ons in bevinden, met een stijgende werkloosheid tot gevolg (cijfers CBS), laten diverse onderzoeken zien dat dit in de nabije toekomst gaat omslaan naar een tekort. Het vinden en binnenhalen van talent vraagt om een slimme aanpak, net als het behouden. Analoog aan het binnenhalen en behouden van klanten is het beter om gericht te werk te gaan dan met hagel te schieten. Dat vraagt om intelligence, om HR analytics.
Veel mensen zijn nogal bescheiden over de dingen waar ze goed in zijn. Daar praten we niet over! Sterker nog: niet alleen het praten over, maar ook het voor jezelf erkennen van je kwaliteiten is iets dat we niet makkelijk doen. Want we zijn nu eenmaal Nederlanders en als je dan normaal doet dan doe je al gek genoeg, nietwaar? We steken ons hoofd niet boven het maaiveld uit! Want dan loop je het risico dat-ie eraf gaat. Als jij de enige bent die er met kop en schouders bovenuit steekt, ben je wel erg kwetsbaar. Dus zorgen we zo met elkaar dat iedereen ongeveer op dezelfde hoogte zit.