Waarom zijn mensen toch zo verschillend? Hoe kunt u achterhalen wat medewerkers motiveert? Welke inzichten helpen om hun gedrag beter te begrijpen?
Uit een onderzoek van Ernst&Young blijkt dat slechts 45 procent zich efficiënt vindt in het vinden van talent. Zorgwekkend eigenlijk, omdat juist talenten van cruciaal belang zijn voor ondernemingen om te groeien.
Wat zorgt ervoor dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan? Hoe kunt u een context creëren waarin het beste in mensen naar boven wordt gebracht? Welke ingrediënten zijn er nodig om structureel de passie en prestatie van een bedrijf te verbeteren?
Assessments worden in Nederland door steeds meer organisaties gebruikt bij het beoordelen van kandidaten. Sterker nog: Nederland is wereldwijd het land met het hoogste gebruik van psychometrische assessments. Een groot internationaal onderzoek, de cut-e Assessment Barometer 2012/13, signaleert daarnaast nog een paar additionele trends.
Een aantal jaren geleden was ik divisiedirecteur van een kringloopbedrijf. Eén van de personeelsleden (ik noem hem Kees) was overleden en de familie had mij gevraagd om op de begrafenis iets te zeggen. Ik vond dat lastig want ik kwam niet direct op onderwerpen die ik zou kunnen noemen. Toen besloot ik om me te verdiepen in het type medewerker waar hij toe behoorde.
Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy (FP, onderdeel van de Washingon Post-groep, dus niet zo maar een onbeduidend blaadje) heeft onze minister Jeanine Hennis op de lijst van de 50 machtigste personen van de wereld gezet!*
maar moet er wél iets mee doen... We zijn in Nederland dol op talentenjachten. Op TV tenminste, want ons bedrijfsleven weet er nog niet zoveel raad mee. Toch wordt ook in zakelijk Nederland wél veel gesproken over de ‘war for talent’.
Een organisatie is een levend wezen en lijkt op een boom, met vertakkingen, een solide stam, en een wortelstelsel. We zien de kruin en denken dan op het oog al te kunnen concluderen hoe het met de boom gaat. Maar de vertakking van de boom boven de grond is net zo groot als die van de wortels onder de grond. En het slecht onderhouden van de wortels heeft directe invloed op de groei en bloei van de boom die we kunnen zien. En dat is met organisaties niet anders. Ook daar hebben we een zichtbaar deel, maar een nog veel belangrijker deel blijft vaak onzichtbaar en nemen we voor lief.
Natuurlijk balen we allemaal van Michael Boogerd. We hoopten dat ie niet gebruikt had en toen we wisten dat óók hij gebruikt had, ontkende hij nog. Uiteindelijk gaf hij toch toe dat ook hij niet zonder de stimulerende middelen had gekund. Schande!
‘Mensen maken het verschil’ is het motto van waardengedreven organiseren. Er wordt niet gesproken over medewerkers, maar over organisatieleden. De identiteit van de organisatie komt voort uit de waarden van de mensen ín en om de organisatie. Zij zijn de drijfveer voor het collectieve handelen. Talentontplooiing is de kern van het HR-beleid.