In deze krappe arbeidsmarkt kun je beter inzetten op de ontwikkeling van medewerkers binnen de eigen organisatie dan alleen op de werving en selectie van nieuw talent. Toch gebeurt dat in de praktijk niet. Integraal talentmanagement is dan ook vaak niet haalbaar. Een hybride vorm waarbij lijnmanagers en HR worden ontzorgd daarentegen wel zo stelt personeelsadviseur Rob van den Berg in zijn nieuwe boek ‘Futureproof Talentmanagement’.
Team Rockstars IT scoort hit na hit: het bedrijf is in zeven jaar uitgegroeid tot een bedrijf van 500 mensen. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, ondanks de kieskeurigheid die IT-ontwikkelaars zich kunnen veroorloven. Hoe krijgt het bedrijf dit voor elkaar?
Pieter Pot, een startup van twee jonge ondernemers in 2019 en nu een bedrijf van 140 werknemers die zich bezig houden met het vullen en leveren van herbruikbare potten met boodschappen aan consumenten in Nederland en België. Hoe houd je die dynamiek als HR bij? Head of People & Culture, Greetje de Haan: ‘Het gaat om vertrouwen en wederzijdse verwachtingen. Dat is de employee experience en die moet je goed blijven meten.’
Van topsporters en de manier waarop zij kijken naar prestatie kan op de werkvloer veel geleerd worden, zegt Rico Schuijers. Dat Kjeld Nuis zijn titel niet kon verdedigen op de 1000 meter tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Beijing is volgens Sport- en Prestatiepsycholoog Rico Schuijers niet zo gek. “Hij hield zich tijdens het kwalificatietoernooi veel te veel bezig met het resultaatdoel - winnen, in plaats van met het procesdoel – goed starten en goede slagen maken.”
Nu we onze weg proberen te vinden in de nieuwe digitale realiteit na corona, is het belangrijker dan ooit dat organisaties het volledige potentieel van hun werknemers benutten. Ongeveer 42%* van de gevraagde kernvaardigheden van banen is veranderd, dus bij- en omscholing is van het grootste belang. Hoe kunnen organisaties de ontwikkeling van talent nieuw leven inblazen en het potentieel van hun personeel benutten?
Om te onderzoeken wat nodig is om diversiteit echt te laten werken is de Vrije Universiteit Amsterdam samen met zes grote Nederlandse organisaties het onderzoeksprogramma Meer Kleur aan de Top (MKAT) gestart. Het afgelopen jaar doorliepen 100 strategisch leidinggevenden een eerste interventieprogramma dat bestaat uit een Experience Lab, een online tool en een aantal werksessies waarin deelnemers oefenen met het in praktijk brengen van interventies in hun eigen werkomgeving. "Het ‘aanzetten’ van een lerend perspectief om zo je culturele veerkracht en het inclusief leiderschap te versterken vind ik het belangrijkste"
Een politicus of bestuurder van een publieke organisatie communiceert regelmatig naar én met het veld: burgers, instellingen, bedrijven, koepels, belangenorganisaties en afhankelijk van het domein ook specifieke doelgroepen zoals boeren, consumenten, studenten of patiënten. Het verbale deel van deze communicatie in een overleg, presentatie luistert nauw: wat zeg je wel en niet, hoe breng je jouw boodschap en in hoeverre betrek je het publiek?
Pieter van Mierlo is lid van het Executive Committee (dagelijks bestuur) van ABN AMRO en CEO van het onderdeel Private Banking. Hij werkt 33 jaar bij de bank, eerst in commerciële en daarna in directiefuncties. Hij heeft altijd te maken gehad de mensen aan het front: de financieel adviseurs, account managers of bankers zoals hij ze noemt. De vereiste skills voor hen, heeft hij de laatste tijd behoorlijk zien veranderen, en ook weer niet. In een interview met Marijn de Geus van Faculty of Skills, geeft hij tekst en uitleg.
Welk effect heeft de communicatie van een arts op de patiënt? In welke mate draagt empathie bij aan het welzijn van de patiënt en hoe ziet empatisch gedrag er dan uit? Om deze en andere vragen draaien de onderzoeken van Liesbeth van Vliet van de Universiteit Leiden. In de Week van de soft skills ging Marijn de Geus van Faculty of Skills met haar in gesprek.
Mardjan Seighali is directeur van stichting UAF , een organisatie die zich inzet voor gevluchte studenten en professionals op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zelf weet ze als geen ander hoe het is om je een nieuwe taal en cultuur eigen te maken. In een gesprek met Marijn de Geus in de Week van de soft skills bleek haar nieuwsgierigheid daarbij essentieel
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling