Ruim twee derde van de werkgevers geeft iets extra’s aan werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten. Het meest gebruikt is een eenmalige extra uitkering in geld. Het betreft financiële steun bovenop de structurele loonstijgingen en eenmalige uitkeringen die werkgevers in cao’s en arbeidsvoorwaardenreglementen afspreken.
Financiële stress voorkomen loont. Maar hoe pak je dit aan? Geld is meestal een moeilijk onderwerp voor zowel werknemer als werkgever. Een werknemer zal zich niet snel melden als hij of zij financiële problemen heeft. En op zijn beurt komt de werkgever vaak pas in actie als het 'te laat' is. Zaak is om dit om te buigen naar preventie. 'Als mensen beter voorbereid zijn op wat er komen gaat of kan, zijn ze ook beter bestand tegen bepaalde tegenslagen'
Het Europees parlement werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht transparant te zijn over salaris. Voor sommige beroepen lijkt dit niet nodig te zijn, zo staat in bijna alle vacatures voor software engineers salarisinformatie. Maar in vacatures voor andere type beroepen is dit veel minder, zo laat onderzoek onder 500 Nederlandse werkgevers door vacaturesite Indeed zien. Dit terwijl partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures sneller een geschikte kandidaat hebben gevonden zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld per uur 13 procent minder dan mannelijke collega’s. Dit loonverschil is de afgelopen jaren maar langzaam kleiner geworden, zo blijkt uit de ‘Monitor loonverschillen mannen en vrouwen, 2020’ van het CBS die 14 november, op Equal Pay Day, is verschenen. Om de bredere ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt te bespreken, kondigt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een maatschappelijke dialoog aan.
Bijna de helft van HR-professionals stelt dat Nederlandse bedrijven verplicht hun salarisdata moeten publiceren, zoals dit ook al in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Zo kunnen ze meer inzicht krijgen in wat werknemers daadwerkelijk betaald krijgen. Hiermee willen de professionals onder andere de loonkloof bespreekbaar maken binnen hun bedrijf, want maar liefst 95 procent gelooft dat gelijke beloningen een vanzelfsprekend onderdeel van het organisatiebeleid moeten zijn.
Door de inflatie en enorme krapte op de arbeidsmarkt worden werkgevers ertoe gedwongen om diep in de buidel te tasten om aan nieuw personeel te komen. Het salaris dat zij bieden aan nieuwkomers, ligt vaak te dicht bij het salaris van hun collega's die al jaren in trouwe dienst zijn. Scheefgroei in salaris veroorzaakt interne onrust aldus Jose Bokhorst, Managing Director bij recruitmentorganisatie Robert Walters. 'Bekijk of je je ervaren werknemers op een andere manier tegemoet kunt komen, bijvoorbeeld door extra secundaire arbeidsvoorwaarden zoals studiemogelijkheden aan te bieden. Of meer variabele beloningen, zodat je mee kunt veren met de economische omstandigheden'
Dit artikel bevat HR-gerelateerde onderdelen uit het Belastingplan 2023 en een aantal andere wijzigingen in de Loonheffingen. Tot en met de eerste nota van wijziging van 4 oktober jl.
Steeds meer werkgevers helpen hun personeel met extra geld ter compensatie voor oplopende kosten voor levensonderhoud. Deze geste is ook een middel om arbeidsonrust te voorkomen en salarisverhogingen nog even uit te stellen, tot er meer duidelijkheid is over de energiecrisis.
In de Miljoenennota probeert het kabinet arbeid aantrekkelijker te maken, onder andere door werkgeverslasten te verlagen en om de werkkostenregeling te verruimen. Er is echter weinig enthousiasme voor de maatregelen vanuit werkgeversorganisaties.
De Tweede Kamer heeft veel vragen aan het kabinet gesteld over het plan om per 1 januari 2023 alle werkgevers met meer dan 100 man personeel te verplichten reiskilometers te registreren.