In de afgelopen 5 jaar zijn de arbeidskosten in Nederland met 11,7 procent gestegen. Daarmee zit Nederland iets boven de gemiddelde stijging van 10,4 procent in de eurozonelanden.
De Eerste Kamer kan zich nog steeds niet vinden in het wetsvoorstel minimumloon en minimumvakantiebijslag in verband met het van toepassing verklaren van die wet op nader bepaalde overeenkomsten van opdracht. Er zijn bij Kamerleden nog onduidelijkheden en daarom is er op 4 maart j.l. niet tot stemming overgegaan.
Het omzetten van het systeem van de geblokkeerde rekening (g-rekening) in het depotstelsel is tijdrovender dan gedacht. De Belastingdienst heeft een jaar langer de tijd nodig om de overstap soepel te kunnen laten verlopen en vangt daarom niet op 1 juli 2014 aan met het omzetten van het systeem.
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een aanpassing van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat hij met de aanpassing de kostenverrekeningen op het loon wil beperken.
Het College voor de Rechten van de Mens gaat onderzoeken wat de oorzaken zijn van de ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen in de financiële sector. Het college doet dit op verzoek van minister Jet Bussemaker van Emancipatie.
60 Procent van de werkgevers en werknemers staat positief tegenover de participatie van personeel in het eigen bedrijf. Maar 4 procent brengt dit ook daadwerkelijk in de praktijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit uitgevoerd in opdracht van de Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) in samenwerking met werkgevers en vakbonden.
“Vrouwen moeten hetzelfde salaris verdienen als mannen. Nog steeds worden vrouwen anno 2014 slechter betaald voor gelijke arbeid dan hun mannelijke collega’s. Dit is onacceptabel,” aldus PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel. Om hier een einde aan te maken komt ze deze maand met een initiatiefwet waarin ondernemingsraden ‘de sleutel vormen tot een gelijke beloning voor vrouwen’.
De ministerraad heeft vrijdag 7 maart j.l. ingestemd met een voorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om ondernemingen te verplichten de verhouding tussen topsalarissen en lonen van gewone werknemers voor te leggen aan de ondernemingsraad (OR).
Van de Nederlandse werknemers verwacht 42 procent dit jaar een loonsverhoging. Wereldwijd is dit 51 procent. De Canadezen en Amerikanen zijn met respectievelijk 57 en 54 procent het meest optimistisch over hun kansen op het krijgen van een salarisverhoging. Dit blijkt uit een wereldwijde enquête uitgevoerd door Monsterboard onder 3.585 werknemers.
Zijn ouderen te duur en moet demotie daarom uit de taboesfeer? De deelnemers aan de discussie die HR Strategie hierover organiseerde vinden de stelling eigenlijk niet relevant en pleiten voor een nieuw loongebouw, waarin begrippen als promotie en demotie niet langer een rol spelen en plaats maken voor kruispuntgesprekken, transactionele arbeidsovereenkomsten en carrièrepaden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling