Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.
Gelijke beloning maakt deel uit van een zorgvuldig beloningsbeleid en goed werkgeverschap. Maar hoe bestrijd je de - vaak bijzonder hardnekkige - loonkloof in je organisatie? Zara Nanu, directeur van Fair Future of Work Strategy van HR-kennisplatform XpertHR en spreker tijdens HR Day: ‘Wat de maatregelen ook zijn om de loonkloof te bestrijden, ga altijd evidence based te werk’
Bedrijven verdienen meer dan genoeg en kunnen de lonen dus automatisch mee laten stijgen met de inflatie zo meldde FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Geen goed idee aldus beloningsexpert Rolf Baarda gezien 'de hoge inflatie van 2022 een eenmalig incident is.'
Veel mensen vinden het normaal om bij een start-up, een liefdadigheidsstichting of een bedrijf met een sterk idealistische ‘purpose’ minder te verdienen dan elders. Als daar maar iets tegenover staat: delen in het succes, bijdragen aan iets groters. Ook wanneer ze eigenlijk een hoger salaris willen hebben. Dat lijkt aantrekkelijk voor het bedrijf, maar in werkelijkheid is dit gevaarlijk.
Werkgevers in Nederland zijn van plan de salarissen met 4,2% te verhogen in 2024 om personeel aan te trekken en te behouden te midden van de hoge inflatie en een uitdagende arbeidsmarkt. Deze loonstijging is lager dan de 4,6% gemiddelde verhoging van de salarissen in 2023. Een derde (33%) van de bedrijven zegt dat hun salarisbudget nu hoger is dan ze hadden voorzien.
Hoe kun je anno 2023 de beloning optimaal inzetten om het HR-beleid zo effectief mogelijk te maken en te laten bijdragen aan de organisatiedoelstellingen? Als het even kan daardoor ook nog onderscheidend worden als werkgever. Beloningsexpert Esther Flipse geeft tips en adviezen.
In de Voorjaarsnota heeft het kabinet twee wijzigingen aangekondigd in de Wtl die fikse financiële gevolgen kunnen hebben voor jouw organisatie.
Dit jaar ontvangen vooral werknemers met loon tot € 3.000 bruto per maand netto iets meer vakantiegeld. Terwijl hogere inkomens daar netto op achteruit gaan. Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP.
Is de angst dat medewerkers van baan wisselen puur om financiële redenen gegrond? En hoe staan de salarissen en beloningen van new hires tegenover je bestaande werknemers? Welke strategie werkt zodat je tevreden werknemers behoudt en dat nieuwe medewerkers graag bij je in dienst komen? Docent-onderzoeker Kilian Wawoe over de rol van geld bij het aantrekken en behouden van medewerkers.
Een eerlijke en gelijke beloningsstructuur voor de medewerkers. Het overgrote deel van organisaties streeft dat na. Maar hoe realiseer je dat? Wealth manager Van Lanschot Kempen is goed op weg en kreeg het eerste Gelijk Loon Certificaat uitgereikt door een onafhankelijk expert. CHRO Ibo Metz licht de aanpak toe.