Hoe gaat het nu met Nederland? Kunnen de lonen weer omhoog zoals vakbonden en economen bepleiten?
De Belastingdienst heeft de wijzigingen gepubliceerd die in het derde kwartaal zijn doorgevoerd in het Handboek Loonheffingen 2014. De Belastingdienst publiceert die wijzingen sinds 1 januari 2014 via Versiebeheer. Het betreft 42 wijzigingen, waarvan wij een aantal nader toelichten.
Hoewel inmiddels duidelijk is dat de werkkostenregeling (WKR) verplicht ingaat voor alle werkgevers per 1 januari 2015, zijn er nog vijf punten die nader ingevuld moeten worden door de wetgever. Het Belastingplan 2015 dat is gepresenteerd op Prinsjesdag schept duidelijkheid. Er kunnen zich nog wel wijzigingen voordoen door de behandeling in de Tweede Kamer.
De reactietermijn om via een vaststellingsovereenkomst pseudo-eindheffing hoog loon aan te sluiten bij proefprocedures is verlengd tot en met 16 september 2014. Dit meldt de Belastingdienst.
De rol van werknemers in bedrijven verandert met de tijden. Werknemers zijn hoger opgeleid, minder afhankelijk, mondiger en ongrijpbaarder voor bedrijven door het toegenomen belang van kennis en informatie. Welk beloningsbeleid past daar goed bij? Steeds meer bedrijven belonen hun werknemers in aandelen. Waarom doen ze dat, en zet deze trend zich door? Wat zijn de voor- en nadelen en voor welke bedrijven is dit uiteindelijk een interessante beloningsoptie?
Werkgevers die door de Russische sancties plotseling minder werk hebben en het hoofd niet boven water kunnen houden, kunnen terstond werktijdverkorting voor hun medewerkers aanvragen.
De discussie over de bonussen staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Voorstanders van dit flexibel beloningssysteem gebruiken steeds opnieuw dezelfde argumenten om het systeem in stand te houden. Maar zijn deze argumenten wel op feiten gebaseerd? HR Strategie liet vier experts aan het woord over zes stellingen.
Bankdirecteuren die worden bedreigd door woedende mensenmassa’s. Politici die schande spreken van de beloningsexcessen in de financiële sector, zorg en woningcorporaties. Boze beleggers die zich keren tegen de bonusplannen van bestuurders. De bonusdiscussie is de laatste maanden ontaard in een ware volkswoede. Hoe moeten organisaties nu verder met hun beloningsbeleid?
Demotie voor oudere werknemers: een stap terug van een hoge naar een lagere functie zonder behoud van arbeidsvoorwaarden. Met andere woorden: minder loon. Werkgevers blijven er nog steeds liever met hun handen van af.
Veel werkgevers keren aan hun werknemers in december een dertiende maand uit. Een financieel gewaardeerd opstekertje van 8 1/3de procent bruto. Zoals met alles het geval is, kleven er ook aan de dertiende maand zowel voor- als nadelen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling