De rol van werknemers in bedrijven verandert met de tijden. Werknemers zijn hoger opgeleid, minder afhankelijk, mondiger en ongrijpbaarder voor bedrijven door het toegenomen belang van kennis en informatie. Welk beloningsbeleid past daar goed bij? Steeds meer bedrijven belonen hun werknemers in aandelen. Waarom doen ze dat, en zet deze trend zich door? Wat zijn de voor- en nadelen en voor welke bedrijven is dit uiteindelijk een interessante beloningsoptie?
Werkgevers die door de Russische sancties plotseling minder werk hebben en het hoofd niet boven water kunnen houden, kunnen terstond werktijdverkorting voor hun medewerkers aanvragen.
De discussie over de bonussen staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Voorstanders van dit flexibel beloningssysteem gebruiken steeds opnieuw dezelfde argumenten om het systeem in stand te houden. Maar zijn deze argumenten wel op feiten gebaseerd? HR Strategie liet vier experts aan het woord over zes stellingen.
Bankdirecteuren die worden bedreigd door woedende mensenmassa’s. Politici die schande spreken van de beloningsexcessen in de financiële sector, zorg en woningcorporaties. Boze beleggers die zich keren tegen de bonusplannen van bestuurders. De bonusdiscussie is de laatste maanden ontaard in een ware volkswoede. Hoe moeten organisaties nu verder met hun beloningsbeleid?
Demotie voor oudere werknemers: een stap terug van een hoge naar een lagere functie zonder behoud van arbeidsvoorwaarden. Met andere woorden: minder loon. Werkgevers blijven er nog steeds liever met hun handen van af.
Veel werkgevers keren aan hun werknemers in december een dertiende maand uit. Een financieel gewaardeerd opstekertje van 8 1/3de procent bruto. Zoals met alles het geval is, kleven er ook aan de dertiende maand zowel voor- als nadelen.
De huidige afrekensystematiek met betrekking tot de werkkostenregeling (WKR) wordt vanaf 2015 vereenvoudigd. Deze en andere maatregelen worden verder uitgewerkt in het belastingplan dat op Prinsjesdag zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangekondigd niets te willen doen aan het administreren van de btw van vergoedingen en verstrekkingen die ten laste komen van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Uit de in 2013 gehouden internetconsultatie kwam de vraag de btw-administratie minder omslachtig te maken.
De aankondiging van de definitieve invulling en invoering van de werkkostenregeling (WKR) heeft ook in de rijwielbranche heel wat stof doen opwaaien. De fiscale stimulering van de fiets van de zaak zou worden afgeschaft. Wat blijkt echter in de praktijk: werkgevers schaffen de fiscale fiets voor hun werknemers helemaal niet af.
Kostenbewaking, differentiatie en prestatiemanagement zijn de belangrijkste issues voor het arbeidsvoorwaardenbeleid, aldus leden van het kenniscentrum Centre for Excellence in Strategic Rewards en de alumni van de opleiding Compensation & Benefits Management. Dit blijkt uit de jaarlijkse Reward Barometer van het centrum.