Bedrijven proberen de werkkostenregeling (WKR) te misbruiken om hun werknemers en directieleden onbelast bonussen uit te keren of andere vergoedingen te geven. De fiscus heeft daartoe diverse verzoeken ontvangen en heeft daarom behoefte aan een verscherping van het gebruikelijkheidscriterium.
Werkgevers die de werkkostenregeling (WKR) toepassen kunnen de door hun werknemers in het buitenland opgelopen boetes nu in de vrije ruimte (2014: 1,5%) onderbrengen. Vanaf 1 januari 2015 is dat niet meer toegestaan en worden deze boetes hetzelfde behandeld als boetes binnen onze landsgrenzen.
Niet alleen is de werkkostenregeling (WKR) vanaf 1 januari voor iedere werkgever verplicht, ook is er een aantal wijzigingen waarvoor werkgevers die de WKR al toepassen actie moeten nemen.
De werkkostenregeling geldt vanaf 1 januari voor alle bedrijven. Doordat zowel de leaseauto als de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer buiten de werkkostenregeling vallen, lijkt deze niet van grote invloed te zijn op je mobiliteitsbeleid.
Het gelijk loon voor gelijk werk is uitonderhandeld. Deze week hebben de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), Dienstenbond CNV en collega vakbonden daartoe een akkoord gesloten. Onderdeel van de afspraken is dat de doorgeslagen flex een halt wordt toegeroepen. Echte banen en meer zekerheid ook voor uitzendkrachten, daar gaat het om.
SRA Bureau Vaktechniek Fiscaal heeft een reactie gegeven op het Belastingplan 2015. In haar reactie pleit SRA onder meer voor een bredere invoering van het noodzakelijkheidscriterium.
De Belastingrechter heeft op 25 september jl. geoordeeld dat een iPad een communicatiemiddel is. De Belastingdienst was van oordeel dat een iPad als een computer moet worden aangemerkt. Aan de werknemers van de werkgever voor wie het zakelijk gebruik van de iPad van meer dan bijkomstig belang is kan dan ook de iPad vrij van loonheffing worden verstrekt.
Voor veel mensen is in de toekomst wellicht geen betaald werk meer door de snelle opkomst van robots en andere technologie. Tijdens het SZW-congres 'Robotisering: kansen voor morgen' gaf minister Lodewijk Asscher aan dat de overheid er dan voor moet zorgen dat er voor die mensen wel een inkomen is.
Staatsecretaris Wiebes van Financiën gaat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) vervangen door de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL). De BGL maakt zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk voor de status van de arbeidsrelatie en de uitvoering ervan. Op maandag 22 september j.l. heeft de staatssecretaris het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het afbouwpercentage voor de algemene heffingskorting gaat volgend jaar omhoog met 0,32 procentpunt. Met andere woorden: de grens waarover de algemene heffingskorting geldt, gaat steiler naar beneden. In 2015 komt het afbouwpercentage daarmee op 2,32 procent en voor 2016 en later op 3,32 procent. Dat blijkt uit het Belastingplan 2015.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling