Op verzoek van de SP-fractie heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën uitgelegd hoe werkgevers moeten aantonen dat een bepaalde vergoeding/verstrekking gebruikelijk is en welke vergoedingen ongebruikelijk zijn om in de vrije ruimte onder te brengen.
De fiscale behandeling van vergoedingen voor parkeerplekken verandert. Dit komt door de werkkostenregeling (WKR), die per 1 januari 2015 verplicht is. Het gaat om ruimte voor het parkeren van de privéauto van een werknemer.
Een werkneemster bij Bol.com is het niet eens met een eenzijdige wijziging van haar individuele bonusregeling. Met verwijzing naar de arbeidsovereenkomst stelt de werkneemster dat de aanpassing te laat is geschied. De kantonrechter beoordeelt of sprake is van wijziging van omstandigheden dat Bol.com als goed werkgever een wijzigingsvoorstel mocht doen en of het voorstel redelijk is.
Beslaglegging op het salaris van werknemers komt veel voor. Die periodieke loonbetaling vormt voor schuldeisers immers een relatief makkelijke manier om hun vorderingen te innen. Voor werkgevers leveren die loonbeslagen veel werk op. De werkgever moet ook opletten dat hij tijdig na beslaglegging correcte informatie verstrekt aan de deurwaarder en de juiste bedragen afdraagt. Als daar iets mis gaat, kan de werkgever zelfs geconfronteerd worden met de gevolgen van het voor de werknemer bedoelde beslag.
D66-leden stemden tijdens het partijcongres op 1 november in met een onderzoek naar het basisinkomen. En in Groningen start binnenkort een experiment.
De zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling staan ter discussie zo meldt het Financieele Dagblad (FD) dat onderzoeksstukken in handen heeft.
Bedrijven proberen de werkkostenregeling (WKR) te misbruiken om hun werknemers en directieleden onbelast bonussen uit te keren of andere vergoedingen te geven. De fiscus heeft daartoe diverse verzoeken ontvangen en heeft daarom behoefte aan een verscherping van het gebruikelijkheidscriterium.
Werkgevers die de werkkostenregeling (WKR) toepassen kunnen de door hun werknemers in het buitenland opgelopen boetes nu in de vrije ruimte (2014: 1,5%) onderbrengen. Vanaf 1 januari 2015 is dat niet meer toegestaan en worden deze boetes hetzelfde behandeld als boetes binnen onze landsgrenzen.
Niet alleen is de werkkostenregeling (WKR) vanaf 1 januari voor iedere werkgever verplicht, ook is er een aantal wijzigingen waarvoor werkgevers die de WKR al toepassen actie moeten nemen.
De werkkostenregeling geldt vanaf 1 januari voor alle bedrijven. Doordat zowel de leaseauto als de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer buiten de werkkostenregeling vallen, lijkt deze niet van grote invloed te zijn op je mobiliteitsbeleid.