Op grond van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semi publieke sector (WNT), mag vanaf 2015 het inkomen van topfunctionarissen in de (semi) publieke sector maximaal 100% van het ministersalaris zijn. Nu is dit 130%. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2015.
De Wet werk en zekerheid (Wwz) introduceert twee nieuwe vergoedingen: per 1 januari 2015 de vergoeding voor de niet in acht genomen aanzegtermijn en per 1 juli 2015 de transitievergoeding. Voor beide vergoedingen is nu bekend gemaakt wat onder loon moet worden verstaan.
De ontwikkeling van lonen in de publieke sector wijkt alleen tijdelijk af van die in de marktsector. Op termijn volgen de overheidslonen de marktlonen, zo blijkt uit recent onderzoek naar de Nederlandse loonontwikkeling. Dit betekent dat een bezuiniging op ambtenarensalarissen slechts tijdelijk leidt tot een besparing voor de overheidsuitgaven.
Per 1 januari 2015 worden de AOW, Anw, WW, WIA, WAO, ZW, TW, Wajong, Participatiewet (voorheen WWB), IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2015. Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon stijgt per 1 januari a.s. van € 1.495,20 naar € 1.501,80 bruto per maand.
Het kabinet vereenvoudigt de beslagvrije voet en verbreedt het beslagregister. Met deze maatregelen wordt het bestaansminimum van mensen met een laag inkomen beter beschermt, zodat zij niet in de schulden raken of hun schulden verergeren.
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft vrijdag in Nieuwspoort de wet gepresenteerd die een einde moet maken aan schijnconstructies. De Raad van State is kritisch.
Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Bij ernstige onderbetaling kan een werknemer na zes maanden de hoofdopdrachtgever aansprakelijk stellen. Deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid voor loon is een van de maatregelen uit de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In de 5 procent waar dat niet het geval was, valt het salaris meestal onder het overgangsrecht. In totaal zijn er zeven overtredingen op de bezoldigingsnorm of de norm voor ontslagvergoedingen geconstateerd, waarbij inmiddels stappen zijn of worden gezet om het geld terug te vorderen. Dat blijkt uit de eerste WNT-jaarrapportage van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.
Nederlandse werknemers kunnen in 2015 een gemiddelde salarisstijging van 2,3 procent verwachten. Nederland komt hiermee onder het Europese gemiddelde van 3,1 procent uit. Dit verwacht organisatieadviesbureau Hay Group op basis van haar jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek.
Werkgevers in Nederland zijn gemiddeld 33,10 euro per gewerkt uur kwijt aan arbeidskosten, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. De verschillen per bedrijfstak zijn groot. Het CBS baseert de berekeningen op basis van gegevens uit 2012.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling