V&D-werknemers die bij vakbonden FNV en CNV zijn aangesloten hoeven geen salaris in te leveren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag beslist.
Om prestaties van een organisatie te verbeteren, moet de leiding zich niet focussen op het beter belonen van de toppers, maar op het investeren in en corrigeren van onderpresteerders. Dat vindt Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog aan de VU in Amsterdam. Dat corrigeren moet bovendien niet via de beoordelingscyclus, maar via een systeem van continue feedback. ‘Een vier voor klantgerichtheid is geen feedback.’
De premie is niet alleen voor uitkeringen, maar ook voor scholing en bemiddeling naar nieuw werk. Hierover zijn werkgevers, vakbeweging en onafhankelijke kroonleden het eens geworden in de Sociaal Economische Raad (SER) aldus de Volkskrant die een conceptadvies aan het kabinet in handen heeft.
Voor alle werkgevers is de WKR met ingang van 1 januari 2015 verplichte kost. De in eerste instantie eenvoudige regeling wordt in toenemende mate belast met nadere interpretaties van de Belastingdienst. Zo ook recentelijk. Het betreft twee aandachtspunten voor de praktijk.
De kans dat de rechter akkoord gaat met de door V&D geplande salarisverlaging is zeer klein zo meldt Nu.nl na een rondgang langs arbeidsrechtadvocaten.
Veel ophef over V&D: ze vragen het personeel een loonoffer van bijna 6 procent, ze vragen de verhuurders van hun panden om 3 maanden gratis huur en ze vragen leveranciers om fikse kortingen plus langere betalingstermijnen.
Een werknemer mag zijn eigen bijdrage aan het privé-gebruik van de auto van de zaak ook van de loonbelasting aftrekken, als hij die bijdrage nog niet heeft betaald/verrekend. Dit mag als de eigen bijdrage onvoorwaardelijk verschuldigd is geworden in het tijdvak/kalenderjaar waarover de werknemer aangifte doet. Dat oordeelde de Hoge Raad op 9 januari 2015.
Demotie en loonoffers (b)lijken in zwang. Werkgevers snakken naar een modernere en soberdere cao, terwijl de vakbonden vast lijken te willen houden aan bestaande regelingen en dromen van een groei van de werkgelegenheid als resultaat van, door werkgevers gefinancierde, koopkrachtverbetering. Er komen alarmerende signalen, bijvoorbeeld uit de bouwsector, omtrent de onbetaalbaarheid van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Werkgevers kunnen de vergoedingen van rijksambtenaren op dienstreis, die zijn geregeld in de reisbesluiten Binnenland en Buitenland, integraal toepassen voor een kostenvergoeding aan werknemers. Deze vergoedingen zijn voor de loonheffingen in het algemeen vrije vergoedingen en hebben dezelfde fiscale gevolgen.
Onder de werkkostenregeling (WKR) geldt een aantal normbedragen, zoals een normbedrag voor zakelijke huisvesting, een normbedrag voor maaltijden en een normbedrag voor zakelijke kilometers.