De achterstand van laagopgeleiden op de arbeidsmarkt op hoogopgeleiden is de afgelopen jaren gegroeid. Als er niets verandert, dan raken de laagopgeleiden nog verder achterop. Dit beschrijven onderzoekers in het boek 'De onderkant van de arbeidsmarkt in 2025' van CPB en SCP.
De afgelopen twee jaar is de loonkloof tussen directie en werknemers aanzienlijk opgelopen. Dit blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van de Volkskrant naar 129 beeldbepalende Nederlandse bedrijven en instellingen. Bij enkele grote internationale ondernemingen verdient de directie al meer dan 100 keer het inkomen van een gemiddelde werknemer. Bij middelgrote ondernemingen zo’n 20 keer. In 2012 was dit nog 16 keer.
Meer dan een derde (36%) van de Nederlandse HR-managers verwacht dat de salarissen van hun medewerkers dit jaar stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half. Een opvallende trend is dat steeds meer bedrijven salarisverhogingen koppelen aan individuele prestaties.
Valutaschommelingen door economische en politieke onrust zorgen ervoor dat het totale kostenplaatje van expatpakketten flink kan toenemen. Amsterdam was altijd een van de duurdere steden maar is 30 plaatsen op de wereldwijde lijst van duurste steden gedaald. Dat blijkt uit het 21e Cost of Living onderzoek van HR-dienstverlener Mercer.
De Fiscale verzamelwet 2015 is door staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ingediend bij de Tweede Kamer. Daarin is een eind aan de nihilwaardering van het rentevoordeel van een personeelslening voor de eigen woning opgenomen. Deze wordt naar alle waarschijnlijkheid afgeschaft per 1 januari 2016. Vanaf volgend jaar is het rentevoordeel gewoon belast.
De bonuscultuur bij de banken is onzin. Dat stelt directeur Dirk Duijzer van Rabobank zaterdag in een interview in het Nederlands Dagblad. Hij hekelt het argument dat je zonder hoge beloningen geen goede mensen kunt krijgen. Volgens Duijzer zijn banken de afgelopen decennia losgezongen geraakt van de werkelijkheid.
Veel HR-professionals zijn huiverig om de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) volledig te benutten. Al die vergoedingen en verstrekkingen moeten immers ook betaald worden. Dat is echter een misvatting. Door loon uit te ruilen voor vergoedingen, betaalt de werkgever niets. Wel dragen werkgever én werknemer flink minder belasting en premies af. Zo levert de WKR dus letterlijk geld op!
Om de jeugdwerkloosheid, die nog altijd te hoog is, een ‘boost’ te geven, kunnen werkgevers vanaf 1 juli 2015 gebruikmaken van een verruimde premiekorting voor jongeren. Werkgevers kunnen vanaf die datum ook een premiekorting krijgen als zij een jongere uit de bijstand of WW aannemen bij een dienstverband van 24 uur per week.
Voor veel mensen is de salarisstrook van de maand mei de belangrijkste van het jaar, het vakantiegeld wordt uitgekeerd. Maar is dit nog wel van deze tijd? Zouden werknemers niet op zijn minst de keuze moeten krijgen wanneer ze het vakantiegeld ontvangen. Want is het nog wel ‘’vakantiegeld’’?
Feestdagen als Kerstmis, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren betekenen voor veel werknemers kortere werkweken. Jarenlang hanteerden werkgevers een systeem waarbij geen compensatie werd gegeven aan parttimers die op de betreffende feestdag een vrije dag hadden. In een zaak oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dat de werkgever hiermee indirect verboden onderscheid maakte op grond van verschil in arbeidsduur (artikel 7:648 lid 1 verbiedt onderscheid naar arbeidsduur).