De cao-lonen zijn in 2015 gestegen met 1,4 procent, de grootste toename sinds 2012. In 2014 gingen de cao-lonen in Nederland met 0,9 procent omhoog. Vooral bij de overheid was de stijging aanzienlijk. Sinds de tweede helft van 2014 is de gemiddelde cao-loonstijging hoger dan de inflatie. Dit meldt CBS.
In het algemeen zijn werkgevers dit jaar meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan in 2015: de premies voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) en de WIA-basispremie stijgen. De sectorpremies dalen over vrijwel de gehele linie en ook de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringwet (ZVW) gaat omlaag (van 6,95 procent naar 6,75 procent).
De eerste loonstrook van 2016 ziet er voor de meeste Nederlandse werknemers positief uit. Voor minimumloners stijgt het salaris met netto 76 euro en iemand met een modaal inkomen houdt 69 euro meer over per maand; twee keer modaal kan een netto stijging van 52 euro tegemoet zien. Er zit wel een adder onder het gras die de netto stijging teniet kan doen: de hypotheekrenteaftrek.
Vanaf 1 januari 2016 moeten werkgevers voor een ontbijt, lunch of diner in de bedrijfskantine een hoger bedrag tot het loon van de werknemer rekenen of onderbrengen in de vrije ruimte (1,2 procent van het totale fiscale loon).
In 2016 wijzigt er nogal wat met betrekking tot werk en inkomen. Om die reden heeft de overheid voor werkgevers alles op een rij gezet. Als u de checklist in dit artikel volgt, kunt u zich als werkgever geen buil vallen.
Om de kans te verkleinen dat u als werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor onjuiste loonbetaling van andere werkgevers als u werkzaamheden uitbesteedt, raadt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan deze checklist in acht te nemen.
Met de invoering van het Digitaal Beslagregister (DBR) op 1 januari 2106 wordt het beslagvrij inkomen van mensen met schulden beter beschermd. Daarnaast waarborgt het register dat onnodige gerechtelijke procedures en beslagen worden voorkomen.
De regelmatige lezer van mijn blogs weet dat ik mij de afgelopen zes jaren regelmatig heb bezig gehouden met de werkkostenregeling. Seminars, congressen, publicaties... op vele manieren heb ik, en met mij veel meer ADP-collega’s en andere sprekers, de zin en de onzin van de WKR proberen uit te leggen. Ik ga nu niet verkondigen dat het geen zin heeft gehad. Want u als lezer bent natuurlijk al helemaal WKR! Maar dat geldt niet voor iedereen.
U mag het loon uit vroegere dienstbetrekking voor het berekenen van de vrije ruimte meenemen. Dit is toegestaan als dit loon onder de 10 procent van de totale fiscale loonsom in 2015 valt. Is het echter hoger, dan telt dit loon niet mee voor de berekening van de vrije ruimte.
Sinds 2013 worden bovenmatige topinkomens in de publieke en semipublieke sector aan banden gelegd met de Wet normering topinkomens (WNT). De WNT wordt nageleefd en treft doel. Topfunctionarissen worden onder de norm aangesteld. Er zijn geen ernstige aanwijzingen van ongewenste effecten, zoals minder gekwalificeerde bestuurders kunnen werven.