Honderdduizenden werknemers hebben mogelijk in januari een loonstrook ontvangen met fouten. Vooral flexwerkers die werkzaam zijn in sectoren met wisselende diensten hebben te maken met onregelmatigheden, blijkt uit een inventarisatie van loonspecialisten, zo meldt de Telegraaf.
Topverdieners van de duizend grootste bedrijven van Nederland verdienen gemiddeld zes keer zoveel als een doorsnee werknemer op voltijdbasis. Het bruto jaarsalaris van deze topverdieners was in 2014 gemiddeld 234 duizend euro. De loonkloof is het grootst in de financiële sector. Dat blijkt uit berekeningen van CBS waarbij is gekeken naar de vijf topverdieners per bedrijf.
Met een gemiddeld basissalaris van respectievelijk 41.300 euro en 86.085 euro namen Nederlandse young professionals en middelmanagers in 2015 een achtste plaats op de Europese ranglijst in, dezelfde positie als een jaar eerder. Aanvoerder van de lijst was Zwitserland. Daar verdienden young professionals gemiddeld ruim twee keer zoveel als hun Nederlandse collega’s en middelmanagers bijna anderhalf keer meer. Grote stijger was het Verenigd Koninkrijk, dat voor basissalarissen voor young professionals en middelmanagers een twaalfde en vierde plek innam, tegen een dertiende en zevende in 2014. Het zijn de belangrijkste conclusies van het nieuwste Global 50 Remuneration Planning Report van Willis Towers Watson.
Het Nibud ziet voor het eerst sinds jaren dat veel huishoudens per maand meer overhouden dan het loonstrookje doet vermoeden. Dit komt door de stijging van de zorgtoeslag, een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de verhoging van het kindgebonden budget en de kinderbijslag.
Medio december vorig jaar hebben leden van de Tweede Kamer minister Asscher van SZW gevraagd of hij kennis heeft van de vondst van werkgevers om de transitievergoeding te omzeilen. En, of hij op de hoogte is van een opgelegde loonsanctie door UWV en ernstige verwijtbaarheid. In een Kamerbrief d.d. 12 januari 2016 beantwoordt de minister de vragen.
Diverse media koppen dat de werkgeverslasten 2016 stijgen. Gemiddeld genomen is dat ook het geval maar dat kan per individuele werkgever behoorlijk verschillen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs dalen. Overigens gaat het in deze berichtgeving alleen om werkgeverslasten over het loon van werknemers. Daarnaast bestaan ook werkgeverslasten over uitkeringen. De hoogte daarvan over ZW- en WGA-uitkeringen is uitermate relevant voor eigenrisicodragers die deze uitkeringen zelf moeten betalen. Ook het UWV betaalt uitkeringen. Soms als uitkeringsinstantie en soms namens de eigen risicodrager. Voor de hoogte van de werkgeverslasten maakt dat verschil.
Diverse media koppen dat de werkgeverslasten 2016 stijgen. Gemiddeld genomen is dat ook het geval maar dat kan per individuele werkgever behoorlijk verschillen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs dalen. Overigens gaat het in deze berichtgeving alleen om werkgeverslasten over het loon van werknemers. Daarnaast bestaan ook werkgeverslasten over uitkeringen. De hoogte daarvan over ZW- en WGA-uitkeringen is uitermate relevant voor eigenrisicodragers die deze uitkeringen zelf moeten betalen. Ook het UWV betaalt uitkeringen. Soms als uitkeringsinstantie en soms namens de eigen risicodrager. Voor de hoogte van de werkgeverslasten maakt dat verschil. Deze bijdrage laat zien wat werkgeverslasten precies zijn, wat het verschil is tussen werkgeverslasten over het loon en over uitkeringen, hoe hoog ze zijn en hoe werkgevers ze zelf kunnen berekenen.
De cao-lonen zijn in 2015 gestegen met 1,4 procent, de grootste toename sinds 2012. In 2014 gingen de cao-lonen in Nederland met 0,9 procent omhoog. Vooral bij de overheid was de stijging aanzienlijk. Sinds de tweede helft van 2014 is de gemiddelde cao-loonstijging hoger dan de inflatie. Dit meldt CBS.
In het algemeen zijn werkgevers dit jaar meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan in 2015: de premies voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) en de WIA-basispremie stijgen. De sectorpremies dalen over vrijwel de gehele linie en ook de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringwet (ZVW) gaat omlaag (van 6,95 procent naar 6,75 procent).
De eerste loonstrook van 2016 ziet er voor de meeste Nederlandse werknemers positief uit. Voor minimumloners stijgt het salaris met netto 76 euro en iemand met een modaal inkomen houdt 69 euro meer over per maand; twee keer modaal kan een netto stijging van 52 euro tegemoet zien. Er zit wel een adder onder het gras die de netto stijging teniet kan doen: de hypotheekrenteaftrek.