Het aantal banen in de stedelijke regio’s is de laatste 25 jaar met 30 procent toegenomen. Daarbuiten was dat 20 procent. In de steden zijn, in vergelijking met daarbuiten, veel hoogbetaalde banen te vinden. Ook stadsbewoners met een minder betaalde baan profiteren hiervan: zij verdienen gemiddeld meer dan diegenen met een vergelijkbare baan buiten de stad. Toch nam de afgelopen jaren het verschil tussen arm en rijk toe in Nederlandse steden.
Op 16 februari 2016 is de conclusie van de Advocaat Generaal gepubliceerd in de procedure waarbij de vraag centraal staat of de vermogensrendementsheffing van Box 3, in die specifieke situatie, een schending is van het eigendomsrecht van artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (artikel 1 EP EVRM).
Werkgevers moeten vanaf 1 januari 2016 in de loonaangifte het contractloon per aangiftetijdvak vermelden. Ontbreekt er met de werknemer een afspraak over een vast contractloon, dan moet de salarisadministrateur dit in rubriek 0 invullen.
Om snel en makkelijk te bepalen of u recht heeft op premiekortingen als u iemand in dienst neemt met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunt u vanaf vandaag gebruik maken van de digitale rekenhulp voor werkgevers van staatssecretaris Klijnsma van Sociale zaken en Werkgelegenheid.
Vanaf 1 januari 2016 moet u bij de loonaangifte ook het contractloon per aangiftetijdvak vermelden. Maar let op: niet alle looncomponenten tellen mee bij het vaststellen van het contractloon.
De Hoge Raad heeft in twee arresten geoordeeld dat de crisisheffing, inclusief verlenging daarvan, niet in strijd komt met het eigendomsrecht van artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (artikel 1 EP EVRM).
Honderdduizenden werknemers hebben mogelijk in januari een loonstrook ontvangen met fouten. Vooral flexwerkers die werkzaam zijn in sectoren met wisselende diensten hebben te maken met onregelmatigheden, blijkt uit een inventarisatie van loonspecialisten, zo meldt de Telegraaf.
Topverdieners van de duizend grootste bedrijven van Nederland verdienen gemiddeld zes keer zoveel als een doorsnee werknemer op voltijdbasis. Het bruto jaarsalaris van deze topverdieners was in 2014 gemiddeld 234 duizend euro. De loonkloof is het grootst in de financiële sector. Dat blijkt uit berekeningen van CBS waarbij is gekeken naar de vijf topverdieners per bedrijf.
Met een gemiddeld basissalaris van respectievelijk 41.300 euro en 86.085 euro namen Nederlandse young professionals en middelmanagers in 2015 een achtste plaats op de Europese ranglijst in, dezelfde positie als een jaar eerder. Aanvoerder van de lijst was Zwitserland. Daar verdienden young professionals gemiddeld ruim twee keer zoveel als hun Nederlandse collega’s en middelmanagers bijna anderhalf keer meer. Grote stijger was het Verenigd Koninkrijk, dat voor basissalarissen voor young professionals en middelmanagers een twaalfde en vierde plek innam, tegen een dertiende en zevende in 2014. Het zijn de belangrijkste conclusies van het nieuwste Global 50 Remuneration Planning Report van Willis Towers Watson.
Het Nibud ziet voor het eerst sinds jaren dat veel huishoudens per maand meer overhouden dan het loonstrookje doet vermoeden. Dit komt door de stijging van de zorgtoeslag, een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de verhoging van het kindgebonden budget en de kinderbijslag.