In sommige sectoren is het gebruikelijk om 's avonds, ’s nachts en/of in het weekend te werken. Vaak wordt het uurloon van de werknemer in dat geval vermeerderd met een onregelmatigheidstoeslag. Als gevolg daarvan varieert het loon van de werknemer van maand tot maand. Wanneer de werknemer vervolgens vakantie opneemt, rijst de vraag wat de hoogte is van het loon dat de werkgever dient te betalen tijdens de vakantie van de werknemer.
Afgelopen maand werd bekend dat er geen bonusplafond is opgenomen in de gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven. De herziene code wordt dit jaar verankerd in de wet. De maximale bonus waar minister Dijsselbloem van Financiën voor pleitte, is daarmee voor beursgenoteerde bedrijven van de baan.
Ruim 36 procent van de Nederlandse werkgevers weet niet voor welke sociale verzekeringsregelingen (SV-regelingen) hun personeel in aanmerking komt, blijkt uit het SV- regelingenonderzoek van Willis Towers Watson. Bovendien ontdekt bijna de helft (46%) pas achteraf dat ze bepaalde regelingen hebben gemist. Ook voor 2017 is een aantal belangrijke wetswijzigingen doorgevoerd, dus een nieuwe kans op tegemoetkomingen voor de werkgever.
Bijna iedere werknemer gaat er in 2017 in nettoloon op vooruit. De procentueel grootste stijging geldt voor een brutosalaris van 1.750 euro: dit stijgt met bijna driekwart procent, een bedrag van 11 euro netto. Verdien je het minimumloon dan ga je er, inclusief de reguliere verhoging, netto 15 euro op vooruit. Een werknemer met een modaal salaris ontvangt 3 euro meer op zijn bankrekening. Anderhalf keer modaal ziet een stijging van 5 euro onderaan de salarisstrook staan en twee keer modaal ontvangt 10 euro meer per maand.
De werkgeverslasten dalen in 2017 voor de meeste organisaties als gevolg van lagere sectorpremies en een lagere ZVW-werkgeversbijdrage. Met name personeel met lagere en middeninkomens worden goedkoper. Zo hoeft voor een bouwvakker met een modaal inkomen maandelijks 17 euro minder lasten te worden afgedragen. De meeste uitzonderingen zijn te vinden in de overheidssector: zowel ambtenaren met een laag, midden als hoger inkomen worden in 2017 duurder voor overheidsinstanties. Dit komt voornamelijk door hogere pensioenafdrachten.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen waar u vanuit HR rekening mee moet houden?
Driekwart verwacht dat zijn of haar werkgever het financieel beter zal doen in 2017. Dit wordt niet gekoppeld aan het krijgen van een eindejaarsbonus. Slechts 38% verwacht eind van het jaar een bonus te krijgen. Vorig jaar was dit nog 43%.
Op 1 januari 2017 treedt de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) in werking. Met deze wet worden de bestaande premiekortingen en premievrijstellingen vervangen door lage-inkomensvoordelen (LIV per 2017) en loonkostenvoordelen (LKV per 2018).
De gemiddelde loonstijging voor HR-professionals kwam afgelopen jaar uit op 3,1 procent. Dit heeft Consulting.nl berekend op basis van data van ADP, Berenschot en Performa.
Onprofessionele benchmarking schroeft topbeloning onnodig op. CEO’s vinden de niet-financiële aspecten van hun baan veel belangrijker dan hun financiële beloning. Ze worden vooral gedreven door ambitie en niet-financiële factoren, zoals de uitdaging die de baan met zich meebrengt, het gevoel vooruitgang te boeken en de trots om voor de organisatie te werken.