Wanneer ik aan willekeurige medewerkers in een bedrijf zou vragen hoe zij kunnen bijdragen aan het verbeteren van de EBITDA (netto winst voor afschrijving en belastingen) van hun bedrijf, zouden ze daartoe in staat zijn? Wanneer een medewerker deze vraag aan jou als HR professional zou stellen, weet jij het antwoord? Denk je dat deze medewerkers trots zijn op de EBITDA van hun bedrijf?
Mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben maar op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo) werken, vallen vanaf 1 januari 2018 onder het wettelijk minimumloon (WML). De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid besloten dat deze regeling nu ook wordt uitgebreid naar de mensen die op basis van een andere overeenkomst werken, zoals een aanneem-, uitgeef-, of vervoersovereenkomst
In nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren heeft Human Capital Group eind 2016 een beloningsonderzoek uitgevoerd onder directeuren en commissarissen. De NCD-directeuren en commissarissen zijn veelal werkzaam voor bedrijven en organisaties met een omzet die ligt tussen de €5 en €100 miljoen. Het aantal werknemers binnen deze bedrijven is minimaal 50 en maximaal 2000. In het onderzoek hebben we er daarom voor gekozen de term Midden- en Kleinbedrijf (MKB) te gebruiken, als tegenhanger van het Nederlandse bedrijfsleven, waar vaak de grotere beursgenoteerde ondernemingen mee bedoeld worden.
Een werkgever die vanwege een gebrek aan re-integratie inspanningen het loon van een zieke werknemer langer dan twee jaar dient door te betalen, kan na de eerste twee jaar volstaan met 70% van het loon. Dat heeft het Hof in Den Haag bepaald.
In sommige sectoren is het gebruikelijk om 's avonds, ’s nachts en/of in het weekend te werken. Vaak wordt het uurloon van de werknemer in dat geval vermeerderd met een onregelmatigheidstoeslag. Als gevolg daarvan varieert het loon van de werknemer van maand tot maand. Wanneer de werknemer vervolgens vakantie opneemt, rijst de vraag wat de hoogte is van het loon dat de werkgever dient te betalen tijdens de vakantie van de werknemer.
Afgelopen maand werd bekend dat er geen bonusplafond is opgenomen in de gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven. De herziene code wordt dit jaar verankerd in de wet. De maximale bonus waar minister Dijsselbloem van Financiën voor pleitte, is daarmee voor beursgenoteerde bedrijven van de baan.
Ruim 36 procent van de Nederlandse werkgevers weet niet voor welke sociale verzekeringsregelingen (SV-regelingen) hun personeel in aanmerking komt, blijkt uit het SV- regelingenonderzoek van Willis Towers Watson. Bovendien ontdekt bijna de helft (46%) pas achteraf dat ze bepaalde regelingen hebben gemist. Ook voor 2017 is een aantal belangrijke wetswijzigingen doorgevoerd, dus een nieuwe kans op tegemoetkomingen voor de werkgever.
Bijna iedere werknemer gaat er in 2017 in nettoloon op vooruit. De procentueel grootste stijging geldt voor een brutosalaris van 1.750 euro: dit stijgt met bijna driekwart procent, een bedrag van 11 euro netto. Verdien je het minimumloon dan ga je er, inclusief de reguliere verhoging, netto 15 euro op vooruit. Een werknemer met een modaal salaris ontvangt 3 euro meer op zijn bankrekening. Anderhalf keer modaal ziet een stijging van 5 euro onderaan de salarisstrook staan en twee keer modaal ontvangt 10 euro meer per maand.
De werkgeverslasten dalen in 2017 voor de meeste organisaties als gevolg van lagere sectorpremies en een lagere ZVW-werkgeversbijdrage. Met name personeel met lagere en middeninkomens worden goedkoper. Zo hoeft voor een bouwvakker met een modaal inkomen maandelijks 17 euro minder lasten te worden afgedragen. De meeste uitzonderingen zijn te vinden in de overheidssector: zowel ambtenaren met een laag, midden als hoger inkomen worden in 2017 duurder voor overheidsinstanties. Dit komt voornamelijk door hogere pensioenafdrachten.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen waar u vanuit HR rekening mee moet houden?