In het regeerakkoord staat dat het instrument ‘loonkostensubsidie’ wordt vervangen door loondispensatie. Waar werkgevers nu de keuze hebben tussen de instrumenten loonkostensubsidie vanuit de gemeente en loondispensatie vanuit UWV, blijft straks alleen het instrument loondispensatie over. Hierdoor mag de werkgever de werknemer betalen naar loonwaarde. Voor werkgevers zou dit meer eenvoud betekenen. Het kabinet verwacht dat werkgevers daardoor eerder mensen in dienst nemen met een arbeidsbeperking.
Zowel werkgevers (grotere bedrijven) als ondernemers (kleinere bedrijven) zoeken naar de meest effectieve beloningsinstrumenten die passen bij hun bedrijf en de business strategie. Zeker in de huidige arbeidsmarkt realiseren werkgevers dat ze in veel gevallen iets extra’s moeten bieden om die talentvolle, schaarse en impactvolle werknemers (toppers) aan zich te binden. Steeds vaker zien we dat ook grotere bedrijven een vorm van werknemersparticipatie overwegen.
Hoe maak je zelfsturing tot een succes? Wie bewaakt de output en hoe bepaal je de beloning van medewerkers? Advocatenkantoor Bruggink en Van der Velden (BvdV) wilde breken met de traditionele tariefstructuren die binnen de advocatuur in beton gegoten zijn. Wat zijn de lessons learned?
De arbeidsmarkt trekt aan en bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar talentvolle, ervaren en gemotiveerde medewerkers. De keerzijde is dat deze medewerkers steeds meer te kiezen hebben en dan treedt het welbekende marktmechanisme in werking. Ofwel de vraag/aanbod dynamiek die ervoor zorgt dat de functie en dus de medewerker meer waard is. Maar zijn hogere beloningen wel de oplossing?
Het Nederlandse personeel en directie van T-Mobile krijgen niet langer variabele beloningen voor individuele prestaties. Deze beloningen werken verkeerd – solistisch – gedrag in de hand, zorgen voor scheve gezichten en de resultaten voor het bedrijf gaan er niet of nauwelijks op vooruit. Ze werken alleen voor verkopers. Dit zegt HR-directeur van het telecombedrijf David Thomas in een interview met het Financieele Dagblad.
De meeste organisaties betalen in 2018 meer werkgeverslasten. Na een lastendaling vorig jaar, betalen werkgevers dit jaar meer voor algemene bijdragen zoals de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW), het Arbeidsongeschiktheidsfonds (AOF) en de algemene werkloosheidspremie (AWF).
Bijna iedere werknemer gaat er in 2018 in nettoloon iets op vooruit. Doordat zij in 2018 minder belasting betalen, ontvangen werknemers met een minimum (1.578 euro) of modaal (2.894 euro) salaris maandelijks netto 7 euro meer op hun bankrekening. Mensen die anderhalf keer modaal verdienen, zien vanaf januari bijna 8 euro meer onderaan de salarisstrook staan.
In IJsland moeten werkgevers voortaan mannen en vrouwen voor hetzelfde werk gelijk belonen. Het is het eerste land ter wereld dat gelijke beloning m/v verplicht stelt zo meldt Nu.nl.
Beursgenoteerde ondernemingen die de afgelopen zeven jaar bovengemiddeld presteerden, betaalden hun CEO’s minder dan ondernemingen die het minder goed deden. Nederlandse CEO’s hoorden in 2016 wederom niet tot de topverdieners in Europa.
Waar worden werknemers blijer van: een kerstpakket, een kerstbonus of welgemeende complimenten voor weer een jaar hard werken? NH Peilt polste ruim duizend werknemers...