Het netto bedrag dat onderaan de streep op de loonstrook staat, stijgt in 2019 voor vrijwel alle werknemers. Met name personen met een laag of midden inkomen profiteren van de lagere belasting. Daar tegenover staat een hoger belastingtarief op vakantiegeld en bijzondere beloning zoals een 13e maand zo blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.
De meeste Nederlandse werknemers zullen op hun loonstrookje van januari een plus zien. Zij kunnen 1,0 tot 2,5% meer netto loon tegemoet zien in januari 2019 dan in december 2018. De verlaging van de inkomstenbelasting draagt daaraan bij, net als de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.
Hoe kun je met een modern belonings- en arbeidsvoorwaardenbeleid een aantrekkelijke werkgever zijn en ook de bedrijfsstrategie ondersteunen? Beloningsspecialist en docent HR Academy Esther Flipse legt aan de hand van vijf concrete voorbeelden uit hoe je dit efficiënt en effectief kunt toepassen.
Een bonus of leaseauto om medewerkers vast te houden. Hierbij denkt u misschien in eerste instantie aan sectoren als de ICT of financiële dienstverlening. Maar door de huidige krapte op de arbeidsmarkt komen deze beloningsinstrumenten ook steeds vaker voor in een sector als de bouw. Bij sleutelfuncties als ontwikkelaars, projectcoördinatoren en 3D-ontwerpers wordt de beloning steeds vaker bepaald op basis van benchmarks.
Niet op basis van een loongebouw en periodieken, maar je collega's je salaris laten bepalen? Het gebeurt bij Keytoe, een bedrijf met 45 medewerkers in Maassluis dat is gespecialiseerd in marketing, ICT en organisatiepsychologie. Via de zelf ontwikkelde SentimentsApp stemmen collega's daar elke maand over elkaars loon.
De beloning van zelfstandigen stijgt sneller dan van werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Zelfstandigen profiteren eerder en sterker van de economische groei en de daarmee samenhangende krapte op de arbeidsmarkt. Zelfstandigen verdienen inmiddels per uur al 15% meer dan in 2013, voor werknemers is dat ruim 5%.
78 Procent van de Europese overnemende partijen bij fusies en overnames slaagt erin om via doelgerichte regelingen minimaal 80 procent van de werknemers te behouden. Daarmee doen de bedrijven het beduidend beter dan in 2014 toen slechts 68 procent deze drempel behaalde. Mogelijk komt dit doordat de belangrijkste medewerkers en leidinggevenden al in een eerder stadium betrokken worden.
Nederlandse werknemers kijken anders naar salaris en vergoedingen dan Europese collega’s. Slechts 39% geeft aan dat salaris en vergoedingen een motiverende rol spelen op het werk, vorig jaar was dit nog 42%. Hoewel salaris daarmee nog steeds de grootste rol speelt, hechten Nederlanders een stuk minder waarde aan het salaris dan hun Europese collega’s (47%). Enkel de collega’s in Zwitserland hechten nog minder waarde aan hun beloning.
Vakantiegeld wordt steeds vaker daadwerkelijk uitgegeven door medewerkers en minder vaak opgespaard, zo blijkt uit recent onderzoek van ING. Het lijkt erop dat steeds meer mensen hun vakantiegeld uitgeven aan zaken waar zij gelukkig van worden. En die gelukkige medewerkers zijn op hun beurt weer gunstig voor hun bedrijf, met name voor de HR-afdeling. Drie redenen waarom dat zo is.
VIVAT stopt met variabele beloning voor alle medewerkers. Volgens de verzekeraar is een variabele beloning niet een goede prikkel om klanten beter te bedienen en om jezelf te ontwikkelen.