Begin deze zomer is, na lang onderhandelen, een pensioenakkoord bereikt. In het akkoord zijn een aantal maatregelen opgenomen die nodig zijn om de uitvoering van het akkoord te kunnen financieren. Een van deze maatregelen is een besparing op de Wtl. Deze besparing treft zowel het lage-inkomensvoordeel (LIV) als ook het Jeugd-lage-inkomensvoordeel (Jeugd-LIV). Op beiden wordt dan ook fors bezuinigd.
In het derde kwartaal van 2019 zijn de cao-lonen met 2,6 procent gestegen. Dit is de grootste loonstijging in tien jaar. In het tweede kwartaal van 2009 bedroeg de stijging 3,0 procent. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.
Nederlanders gaan over het algemeen meer overhouden van iedere euro die binnenkomt en (meer) werken wordt lonender. Hier staat een lastenverzwaring voor bedrijven tegenover. Dit staat in het pakket Belastingplan 2020, dat staatssecretaris Snel van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Het pakket Belastingplan bevat verder wetsvoorstellen die bestaande wetten verbeteren en actualiseren.
Werk is niet alleen de sleutel tot een inkomen, werk zorgt ervoor dat mensen ook echt mee kunnen doen in de samenleving. Daarom heeft het kabinet komend jaar extra aandacht voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Voor gezinnen met kinderen komt extra financiële steun in de vorm van het kindgebonden budget. En in het algemeen gaan Nederlanders meer overhouden van iedere euro die binnenkomt. Daarmee wil het kabinet het aantrekkelijker maken om (meer) te gaan werken.
Bedrijven die hun omzet zien dalen, reageren vaak met verkleining van hun personeelsbestand. Zij beknibbelen nauwelijks op loonsverhoging voor de medewerkers die in dienst blijven. De vermindering van het aantal banen komt vooral voor in bedrijven met veel migranten, deeltijders en medewerkers met tijdelijke contracten. Dit blijkt uit het rapport ‘Flexibele lonen of flexibele werknemers?’ van het Centraal Planbureau (CPB).
De onduidelijkheid over de naderende brexit is voor veel salarisprofessionals nog een heikel punt. Bijna de helft (45%) van alle salarisprofessionals die te maken hebben met internationale payroll geeft aan dat hun organisatie nog geen maatregelen heeft genomen of is hiervan niet op de hoogte.
Werknemers met een flexibele arbeidsrelatie verdienen gemiddeld 48 procent minder per uur dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie. Het loonverschil hangt wel in sterke mate samen met verschillen in achtergrondkenmerken zo meldt het CBS.
Ondanks de economische rugwind van de laatste jaren gaan werknemers er niet op vooruit qua loon. Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Indeed onder 1000 werknemers. Bijna de helft van de werknemers geeft daarin aan (45 procent) al minstens twee jaar geen loonsverhoging te hebben gekregen. Verder blijkt uit het onderzoek dat veel Nederlanders hun werk zo leuk vinden dat ze blijven doorwerken als het voor het geld niet meer hoeft.
Gelijk werk wordt voortaan gelijk beloond bij APG. Ruim 125 vrouwelijke medewerkers van de pensioenuitvoerder ontvingen eerder dit jaar een brief waarin staat dat hun salaris per 1 juni is verhoogd. Hun beloning is op hetzelfde niveau gebracht als dat van mannelijke collega’s met vergelijkbare functies, ervaring en dienstjaren. Tegelijk neemt APG maatregelen om dit thema duurzaam op te lossen.
Een groot deel van de werknemers in Nederland ontvangt eind deze maand netto minder vakantiegeld dan vorig jaar. Terwijl vrijwel alle werkende Nederlanders profiteren van lagere belastingen op loon, staat daar een hoger belastingtarief op het vakantiegeld tegenover voor inkomens vanaf 34.000 euro per jaar. Vooral werknemers met hogere inkomens gaan dit merken.