In Nederland wordt een reële loonstijging verwacht van 1,6 procent waarmee het tot de top vijf in West-Europa behoort. Dit is minder dan de gemiddelde reële loonstijging van 2,1 procent wereldwijd, maar meer dan de gemiddelde salarisstijging van 1,2 procent die in de rest van West-Europa verwacht wordt.
Bij de initiële keuze voor een werkgever is het salaris een belangrijke factor. Eenmaal werkzaam in een organisatie worden mensen gebonden door geheel andere factoren. Toch speelt maar minder dan 30 procent van de Nederlandse bedrijven in op de veranderde wensen met een vernieuwd pakket aan arbeidsvoorwaarden en regelingen. Dit en meer blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek van Human Capital Group.
Nederlanders willen meer keuzevrijheid wanneer het gaat om het uitbetalen van hun salarissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de betaalfrequentie, de mogelijkheid om het salaris eerder te ontvangen en de optie tot directe uitbetaling op een gewerkte dag. Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat de keuze uit verschillende betaalopties van doorslaggevend belang kan zijn bij hun keuze om op een baanaanbod in te gaan.
Bijna een kwart van de Nederlanders is momenteel op zoek naar een nieuwe baan. 23% van de mannen en 26% van de vrouwen overweegt om te wisselen van werkgever. De belangrijkste reden om te switchen is de hoogte van het bruto loon. Ruim 1 op de 4 werknemers is (zeer) ontevreden over het huidige salaris. Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2019 van Intermediair in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit onder bijna 44.000 respondenten.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetvoorstel van staatssecretaris Van Ark, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het wetsvoorstel wordt nu voorgelegd aan de Eerste Kamer. De meeste nieuwe regels gaan in de eerste helft van 2020 in. De regels die te maken hebben met de hoogte van de Wajong-uitkering gaan per 2021 in.
Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld nog steeds 15% minder dan mannen. Nieuw onderzoek toont aan dat driekwart van de werkgevers denkt dat de loonkloof niet voorkomt binnen hun organisatie. Vaak blijkt dit wel het geval en stappen ze (onbewust) in verschillende valkuilen die de loonkloof veroorzaken en in stand houden. Zo blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd door Ipsos, dat meer dan de helft van de werkgevers (53%) bij het inschalen van een nieuwe medewerker naar het laatstverdiende salaris kijkt.
Alle zzp’ers gaan vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur verdienen. De zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, krijgen daarnaast de mogelijkheid om onder voorwaarden een zelfstandigenverklaring te gebruiken. Hiermee kunnen ze vooraf afspreken dat ze als zelfstandige het werk uitvoeren. De maatregelen zijn onderdeel van de nieuwe wetgeving rond zzp en het pakket waarmee het kabinet de werking van de arbeidsmarkt wil verbeteren.
Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers vergoedingen aan werknemers geven zonder dat zij hierover loonheffingen hoeven te betalen. Deze regeling wordt per 1 januari 2020 verruimd. Vanaf dan kunnen werkgevers tot € 2.000 meer aan onbelaste vergoedingen geven. De verruiming geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom. Daarom levert deze vooral een voordeel voor het mkb op.
Begin deze zomer is, na lang onderhandelen, een pensioenakkoord bereikt. In het akkoord zijn een aantal maatregelen opgenomen die nodig zijn om de uitvoering van het akkoord te kunnen financieren. Een van deze maatregelen is een besparing op de Wtl. Deze besparing treft zowel het lage-inkomensvoordeel (LIV) als ook het Jeugd-lage-inkomensvoordeel (Jeugd-LIV). Op beiden wordt dan ook fors bezuinigd.
In het derde kwartaal van 2019 zijn de cao-lonen met 2,6 procent gestegen. Dit is de grootste loonstijging in tien jaar. In het tweede kwartaal van 2009 bedroeg de stijging 3,0 procent. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.