73 procent van de werkende Nederlanders vindt dat er in ons land sprake is van salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen met vergelijkbare banen. Wel hebben werkenden het idee dat salarisongelijkheid vaker bij anderen voorkomt dan op hun eigen werkplek.
De gemiddelde afgesproken loonstijging bedroeg in december 3,10 procent. De loonstijgingen zoals afgesproken in december waren hoger dan ooit. Hiermee wordt de stijgende trend van het afgelopen maanden voortgezet.
“Hoeveel verdien je?” Vroeger was die vraag taboe, maar met veranderende sociale normen wordt transparantie over de hoogte van loon steeds normaler. Uit een recent Korn Ferry-onderzoek onder professionals is gebleken dat bijna een kwart van de respondenten (24 procent) het gepast vindt om hun salaris met collega's te bespreken, terwijl meer dan een derde (37 procent) van mening is dat het nu acceptabeler is om te praten over beloningen dan dit vijf jaar geleden was.
Dit jaar gaan werkende Nederlanders zo’n vijf tientjes per maand meer overhouden van hun brutoloon. Met name de werkenden met een modaal inkomen krijgen met ingang van 2020 meer netto salaris. Het merendeel van de Nederlanders is tevreden over het salaris. Zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1000 Nederlanders.
Het nettoloon op het eerste loonstrookje in 2020 valt voor alle werknemers tientallen euro’s positiever uit. Een werknemer met een minimumloon verdient volgend jaar 29 euro netto per maand meer. Iemand met een salaris van 3.000 euro bruto per maand profiteert het meest van de aangepaste belastingtarieven en hogere heffingskortingen.
In Nederland wordt een reële loonstijging verwacht van 1,6 procent waarmee het tot de top vijf in West-Europa behoort. Dit is minder dan de gemiddelde reële loonstijging van 2,1 procent wereldwijd, maar meer dan de gemiddelde salarisstijging van 1,2 procent die in de rest van West-Europa verwacht wordt.
Bij de initiële keuze voor een werkgever is het salaris een belangrijke factor. Eenmaal werkzaam in een organisatie worden mensen gebonden door geheel andere factoren. Toch speelt maar minder dan 30 procent van de Nederlandse bedrijven in op de veranderde wensen met een vernieuwd pakket aan arbeidsvoorwaarden en regelingen. Dit en meer blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek van Human Capital Group.
Nederlanders willen meer keuzevrijheid wanneer het gaat om het uitbetalen van hun salarissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de betaalfrequentie, de mogelijkheid om het salaris eerder te ontvangen en de optie tot directe uitbetaling op een gewerkte dag. Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat de keuze uit verschillende betaalopties van doorslaggevend belang kan zijn bij hun keuze om op een baanaanbod in te gaan.
Bijna een kwart van de Nederlanders is momenteel op zoek naar een nieuwe baan. 23% van de mannen en 26% van de vrouwen overweegt om te wisselen van werkgever. De belangrijkste reden om te switchen is de hoogte van het bruto loon. Ruim 1 op de 4 werknemers is (zeer) ontevreden over het huidige salaris. Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2019 van Intermediair in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit onder bijna 44.000 respondenten.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetvoorstel van staatssecretaris Van Ark, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het wetsvoorstel wordt nu voorgelegd aan de Eerste Kamer. De meeste nieuwe regels gaan in de eerste helft van 2020 in. De regels die te maken hebben met de hoogte van de Wajong-uitkering gaan per 2021 in.