Bedrijven in Nederland hebben de werving van nieuwe mensen geschrapt en willen besparen op lonen en bonussen terwijl ze worstelen om de economische tegenwind als gevolg van de wereldwijde pandemie het hoofd te bieden, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson.
Sommige werkgevers zullen een deel of alle loonsubsidie terug moeten betalen zo waarschuwen fiscalisten van KPMG Meijburg & Co in het FD.
De Staatssecretaris van Financiën heeft besloten dat de bijzondere omstandigheden als gevolg van de coronacrisis aanleiding geven voor tijdelijke versoepelingen van verschillende fiscale regelingen. Zo is in het beleidsbesluit onder meer opgenomen dat de vaste reiskostenvergoeding onbelast mag blijven worden uitgekeerd tijdens de coronacrisis.
De NOW regeling is gepubliceerd. 44 pagina's schoon aan de haak. Wat hoofdpunten:
Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is op 17 maart een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt.
Wat moet ik doen wanneer drie maanden uitstel van betaling niet voldoende is? Welke gevolgen van de Coronacrisis kunnen zich voordoen in verband met de keten- en inlenersaansprakelijkheid? Kan ik Arbovoorzieningen vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen aan mijn thuiswerkende werknemer? Enkele veelgestelde vragen en antwoorden over de fiscale gevolgen van de Coronacrisis.
Ondanks dat het nu misschien soms zo lijkt, staat de wereld niet stil. We wijzen je daarom graag op het volgende. Je hebt van het UWV begin maart een brief gekregen met de voorlopige berekeningen rond de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Deze berekeningen gaan over de correcties en aangiftes voor 2019 die gedaan zijn tot en met 31 januari 2020. Je kunt nu nog tot en met 1 mei 2020 eventuele (aanvullende) correcties doen als de berekeningen verkeerde gegevens bevatten of niet compleet zijn.
73 procent van de werkende Nederlanders vindt dat er in ons land sprake is van salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen met vergelijkbare banen. Wel hebben werkenden het idee dat salarisongelijkheid vaker bij anderen voorkomt dan op hun eigen werkplek.
De gemiddelde afgesproken loonstijging bedroeg in december 3,10 procent. De loonstijgingen zoals afgesproken in december waren hoger dan ooit. Hiermee wordt de stijgende trend van het afgelopen maanden voortgezet.
“Hoeveel verdien je?” Vroeger was die vraag taboe, maar met veranderende sociale normen wordt transparantie over de hoogte van loon steeds normaler. Uit een recent Korn Ferry-onderzoek onder professionals is gebleken dat bijna een kwart van de respondenten (24 procent) het gepast vindt om hun salaris met collega's te bespreken, terwijl meer dan een derde (37 procent) van mening is dat het nu acceptabeler is om te praten over beloningen dan dit vijf jaar geleden was.