Om optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare loonkostenvoordelen voor je personeel, is het van belang om scherp te hebben wat de achtergrond is van je (nieuwe) medewerkers. Vallen ze in de doelgroep van het loonkostenvoordeel? Als dit zo is, dient er een doelgroepverklaring aangevraagd te worden. Wat dit is en hoe je dit doet, lichten we graag aan je toe.
De hoogte van de bonus voor topmanagers bij Apple hangt voortaan af van hoe goed de bestuurders presteren op het gebied van duurzame energie, diversiteit op de werkplek en andere sociale en milieukwesties. Dat blijkt uit een aanvraag die het bedrijf indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) zo meldt Nu.nl.
Het jaar 2021 begint positief voor alle werknemers: het nettoloon op het loonstrookje valt tientallen euro’s hoger uit. Een werknemer met een minimumloon houdt dit jaar 30 euro per maand meer over. Mensen met een modaal inkomen profiteren het meest van lagere belasting en hogere heffingskortingen. Zij houden onderaan de streep 45 euro per maand meer over. Wijzigingen in pensioenpremies zorgen ervoor dat de nettoloonstijging per sector verschilt.
Veel werkgevers betalen dit jaar meer voor hun personeel in vergelijking met 2020. Dat heeft te maken met een stijging van de sociale premies. Voor een medewerker met een minimumloon is het verschil ongeveer zes euro per maand, oplopend tot 32 euro voor een medewerker die twee keer modaal verdient. Wel zijn er grote sectorale verschillen.
Zorgmedewerkers met een modaal inkomen (2.816 euro per maand) kunnen in 2021 rekenen op een netto salarisstijging van 37,12 euro. Dit is een stijging van 1,77 procent ten opzichte van het netto salaris in 2020. Zorgmedewerkers gaan er echter minder op vooruit dan ambtenaren en leraren. Het verschil bedraagt 4,29 euro per maand.
Sinds 15 december kunnen werkgevers weer nieuwe loonsubsidieaanvragen indienen, zo heeft premier Rutte tijdens zijn speech vanuit het torentje bekendgemaakt. De tegemoetkomingen maken onderdeel uit van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De aanvragen kunnen tot en met 27 december ingediend worden.
Werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven ontvangen in 2021 een gemiddelde loonsverhoging van 2,5% blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson, het Salary Budget Planning Report. Dit is een voorzichtige verbetering ten opzichte van de 2,1% die eerder dit jaar werd gegeven. Een ander teken van optimisme dat uit het onderzoek blijkt is dat het aantal Nederlandse bedrijven dat de salarissen bevriest naar verwachting sterk zal dalen in 2021.
Deze week valt de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) bij alle werkgevers op de mat. In deze beschikking is de hoogte en opbouw van de gedifferentieerde premie Whk voor 2021 opgenomen. Bij de vaststelling van de Whk-premie komen regelmatig fouten voor. Er gaat dan ook nog wel eens iets mis bij de berekening. Zo zien we dat er bij 1 op de 3 controles succesvol bezwaar kan worden gemaakt tegen de Whk-vaststelling. Het loont om de Whk-beschikking ieder jaar te controleren, zo voorkom je een onterecht hoge premie.
Meer Nederlanders maken zich zorgen over hun financiën. Dit blijkt uit het European Consumer Payment Report (ECPR) dat Intrum jaarlijks laat uitvoeren. Uit het onderzoek blijkt ook dat een nieuwe groep te maken krijgt met schulden en incasso. In de cijfers zijn mensen te zien die normaal geen problemen hebben met hun geldzaken.
Om kosten te besparen geeft de NS de medewerkers dit jaar geen kerstpakket zo blijkt uit een intern memo. Een grote fout aldus organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de VU Amsterdam.