Steeds meer bedrijven herzien hun mobiliteitsbeleid. Dit gebeurt niet alleen vanwege de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) die sinds 1 juli 2024 geldt, maar ook omdat ze het als een hefboom zien voor duurzaam, flexibel en aantrekkelijk werkgeverschap.
Nederlandse werkgevers moeten in het kader van de Europese richtlijn Loontransparantie in de nabije toekomst beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen rapporteren. De AWVN heeft daartoe het interactieve dashboard ‘Equal pay’ ontwikkeld.
Door een verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf en aanpassingen in de heffingskortingen, gaan de meeste werkenden er vanaf januari op vooruit. Voor werknemers met een maandinkomen vanaf € 2.160 bruto betekent dit concreet meer geld.
Drie op de tien Nederlandse werkgevers (31,2%) beschouwen loontransparantie als de grootste uitdaging op het gebied van beloning. Desondanks heeft de helft (50,5%) momenteel geen plannen om hieraan te werken. Ruim een derde (34,8%) voelt zich bovendien onvoldoende geïnformeerd over het wettelijke kader voor loontransparantie, waardoor zij niet aan alle vereisten kunnen voldoen. Hiermee raken Nederlandse werkgevers achterop in Europa.
De nieuwe CO2-registratieplicht voor woon-werkverkeer is net van kracht en er worden al wijzigingen overwogen. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken heeft in een gesprek met de Telegraaf aangegeven dat hij de regeling efficiënter wil maken.
Vakbond CNV zet in het komende cao-seizoen onder meer in op een loonsverhoging tussen de 3,5 procent en 6 procent. Ook wil de bond afspraken over de fietsvergoeding, waarbij de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,23 euro per kilometer ook voor fietsers moet gelden.
De tien minuten die een callcentermedewerker voor zijn werktijd aanwezig moest zijn, moet worden gezien als betaalde werktijd. Zo luidt het oordeel van de Hoge Raad. Daarmee blijft een eerdere uitspraak van het gerechtshof Den Haag met een gelijke strekking in stand. Volgens de FNV is de uitspraak van groot belang aangezien het mogelijk op veel meer werknemers van toepassing is.
In juli kwamen nieuwe loonafspraken in cao’s uit op gemiddeld 5,0 procent. Het juli-gemiddelde is iets hoger dan het gemiddelde van mei en juni. De komende maanden wordt duidelijk of de dalende trend van het afgelopen jaar is gestagneerd. Daarmee zouden de loonafspraken nog steeds op historisch hoog niveau staan.
De inzet van mensen van buiten de EU, zogenaamde derdelanders, ligt maatschappelijk en politiek gevoelig en lijkt gemakkelijker dan het is. Het Europese Hof heeft nu de randvoorwaarden bepaald en die maken het ook niet eenvoudiger.
Deze zomer ontvang je de definitieve beschikking Wtl 2023 van de Belastingdienst. De berekeningen op de definitieve beschikking zijn gebaseerd op de loonaangiften van 2023, eventuele correcties naar aanleiding van de voorlopige beschikking zijn hier ook in verwerkt. Toch kunnen er in de definitieve beschikking ook fouten zijn geslopen. Het is dan ook belangrijk om deze beschikking goed te controleren.