De bestaande verlofregelingen voor zorg en ouderschap worden maar weinig gebruikt zo blijkt uit het rapport Verlof aanvragen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het ontslagrecht te hervormen. Dat is volgens haar nodig omdat de huidige ontslagprocedure kostbaar en tijdrovend is en werkgevers daarom huiverig zijn om mensen aan te nemen.
Bij het wisselen van baan kunnen werknemers het opgebouwde pensioen meenemen. Wegens problemen met de waardeoverdracht van pensioenen heeft minister Kamp van Sociale Zaken hier een tijdelijke maatregel tegen aangekondigd. Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter niet gelukkig met deze inperking.
De combinatie privé/werk knelt meer bij vaders dan bij moeders: 55 procent van de werkende vaders wil meer tijd voor de kinderen versus 35 procent van de moeders. De werkende vaders zien Het Nieuwe Werken als beste oplossing voor dit knelpunt. Het zelf indelen van de werktijden staat bovenaan het verlanglijstje. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken (7 t/m 13 november).
Het voorstel voor de wijziging van de Wet melding collectief ontslag (WMCO) is door de Tweede Kamer goedgekeurd. Als ook de Eerste Kamer instemt met dit wetsvoorstel moeten werkgevers het ontslag van werknemers melden die met een beëindigingovereenkomst (einde arbeidsovereenkomst met wederzijds goedkeuren) vertrekken. Door deze uitbreiding wordt het criterium van twintig ontslagen werknemers mogelijk eerder bereikt.
Een aantal partijen in de Tweede Kamer is kritisch over de aanscherping van de expatregeling (ook wel bekend als de 30%-regeling of regeling extraterritoriale kosten voor ingekomen werknemers EKIW). Vooral de minimuminkomensgrens van € 26.000 voor jonge buitenlandse wetenschappers die in Nederland onderzoek doen, wordt als obstakel gezien.
Bent u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen? Weet u dat u als zwangere zelfstandige onderneemster in aanmerking kunt komen voor een uitkering via de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ)? Als u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen bent en nog geen uitkering heeft aangevraagd, kunt u dat alsnog doen.
Succesvolle werving is steeds vaker een combinatie van arbeidsmarktcommunicatie en arbeidsmarktbenadering, blijkt uit de eerste resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). 32 procent geeft aan nooit gehunt te worden. Voor personen werkzaam in verpleging en onderwijs is dit zelfs 80 procent. Consultants, directieleden en mensen werkzaam in milieu worden het meest gehunt. Dit blijkt uit een analyse van 5.541 personen die ondervraagd zijn door Intelligence Group en representatief zijn voor de werkzame Nederlandse beroepsbevolking.
Nu kunt u nog jaarlijks twee keer bepalen of u kiest voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of de Ziektewet via een particuliere verzekering of kiest voor een publieke verzekering via Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het kabinet wil daarin verandering brengen.
De Wet op de medische keuringen (WMK) en het Besluit aanstellingskeuringen bepalen de gang van zaken bij aanstellingskeuringen. In de wet wordt nu duidelijker omschreven dat medische keuringen alleen door een keuringsarts mogen worden uitgevoerd. Het is u dus verboden te vragen naar de gezondheid van een sollicitant.