De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat een werkgever niet aansprakelijk is voor schade die voortvloeit uit een alledaagse handeling van een werknemer. Deze uitspraak gaat over een werknemer die in het magazijn van een trapje is gevallen. Hij stelde – zonder succes - de werkgever aansprakelijk.
Een op de tien werknemers deed in 2007 mee aan de levensloopregeling. Dat is iets meer dan in 2006, toen 7% van de werknemers gebruik maakte van de regeling om te sparen voor vrije tijd. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), dat het blad Verzekerd! heeft gepubliceerd, zo meldt Zibb.nl.
Fortis heeft met de overname van ABN AMRO de hand weten te leggen op een van de meest toonaangevende Nederlandse organisaties, ook op HR-gebied. “Fortis is zeer geïnteresseerd in ons diversiteitsbeleid en wil die expertise graag binnenhalen,” zegt Pauline van der Meer Mohr, de hoogste HR-baas van ABN AMRO, in de nieuwste editie van HR Strategie.
Ruim 36 procent van de Nederlandse beroepsbevolking geeft aan dat flirten tussen collega’s onderling wel kan, maar wanneer er een verschil in functie bestaat denken zij hier anders over. Dit blijkt uit de onlangs afgesloten Valentijnspoll van Unique Uitzendburo onder 500 werknemers.
De VIA, Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars, pleit voor afspraken in de uitzendcao’s omtrent goed werkgeverschap voor buitenlandse werknemers, omdat de huidige cao’s voor deze doelgroep tekortschieten.
Leren en innoveren is bepalend voor het succes van werknemers en dus van organisaties als geheel. Bedrijven moeten dan ook transformeren in dynamische kennisorganisaties. Helaas gaat dat nog niet zo goed. “Bedrijven zijn op een verkeerde manier met hun toekomst bezig. Ze plannen weliswaar jaren vooruit, maar dit gebeurt door interne experts. Het is een illusie dat je iets van de toekomst begrijpt als je verkokerd naar eigen bedrijf of markt kijkt.” Aan het woord is futuroloog Paul Ostendorf in de nieuwste editie van HRpraktijk Magazine.
IT-bedrijf CGI wil de lonen gaan flexibiliseren en een deel van het salaris laten afhangen van iemands functioneren. Het bedrijf heeft te kampen met werknemers die zijn doorgegroeid maar niet meer opbrengen wat ze hun bedrijf kosten. Dat zegt de nieuwe topman Ron de Mos in het Financieele Dagblad.
Payrolling is ongewenst en moet worden afgeschaft. De payroll-constructie leidt tot een onduidelijke rechtspositie van werknemers en het creëert een ongelijke behandeling tussen werknemers in de ondernemingen. Dat stelt Jaap Smit, voorzitter van werkgeversorganisatie, in een blog op de website van het CNV.
Van de Nederlandse werknemers zegt 4,4 procent zich af en toe ziek te melden als ze geen zin hebben om naar werk te gaan en 6,6 procent meldt zich ziek als ze naar eigen zeggen een serieuze reden hiervoor hebben zo blijkt uit onderzoek van Stepstone.
Wat de wetgever voor u in 2013 kant-en-klaar op de plank heeft liggen, is nog maar deels bekend. Een aantal belangrijke zaken op het gebied van wet- en regelgeving is echter al bekend en is ingegaan per 1 januari.