Veel Nederlanders nemen zich voor in 2011 een nieuwe baan te zoeken. Maar liefst 70 procent zegt als goede voornemen uit te kijken naar een nieuwe werkgever. Salarisverhoging staat op de tweede plaats als goed voornemen voor 2011. Veel minder populair zijn het oppikken van een studie/cursus en het maken van promotie.
Een goede werkomgeving blijkt voor hoogopgeleide kantoormedewerkers van essentieel belang. De invloed ervan op hun werkvermogen is nog groter dan die van de leefstijl. Onderling vertrouwen, teamspirit en uitdagende taken kunnen de output van medewerkers sterk beïnvloeden.
Alle burgers krijgen per 6 januari 2011 een online overzicht van de pensioenrechten die zij over hun arbeidsverleden hebben opgebouwd. Vanaf dan is namelijk de site Mijnpensioenoverzicht.nl in de lucht. De pensioenuitvoerders zijn samen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de volledigheid van de informatie.
Het jaar 2010 ligt weer achter ons. Er zijn verschillende thema’s en termen regelmatig in het nieuws gekomen. In 2011 zal dat niet anders zijn. Wat wordt dit jaar 'hot' en wat raakt ‘uit de mode’?
HR is altijd aan het vernieuwen en innoveren. Wat worden de trends van dit jaar en wat verandert er in vergelijking met vorig jaar?
Werkgevers blijven verantwoordelijk voor de WGA-uitkeringen aan hun (ex-)werknemers tot maximaal 10 jaar na toekenning. De publiek verzekerde werkgever betaalt hiervoor een gedifferentieerde WGA-premie aan de Belastingdienst. Sinds de invoering van de WIA kan een werkgever echter ook kiezen voor een private financiering van dit WGA-risico, het zogenaamde eigenrisicodragerschap.
Bonussen moeten binnen de financiële sector compleet worden afgeschaft. Alleen zo kan een toekomstige crisis worden afgewend. Dat zegt Kilian Wawoe, auteur van het boek ‘Bonus’, in een interview met NUzakelijk.
Werknemers moeten het recht krijgen om flexibele werktijden te vragen aan hun werkgever en thuis te mogen werken. De werkgever mag alleen om zwaarwegende redenen deze verzoeken afwijzen. Dat is de kern van een gezamenlijk wetsvoorstel van CDA en Groen Links en hiermee lijken de kansen voor algehele invoering van Het Nieuwe Werken weer een stapje dichterbij.
Op de werkvloer is er genoeg te doen. Het afgelopen jaar is er sprake van een daling van het aantal collega’s, maar een toename in werkdruk en overwerk. Overwerk lijkt meer regel dan uitzondering: een meerderheid van zeven op de tien zegt maandelijks over te werken. Een kwart maakt meer dan 20 overuren per maand.
Leidinggevenden vinden het lastig om gemaakte fouten toe te geven aan hun team. Werknemers daarentegen lijken daar minder problemen mee te hebben. Zij tonen echter minder durf op de werkvloer als het aankomt op het aangeven van grenzen en het nemen van initiatief.