Een werkgever wil de arbeidsovereenkomst met een werknemer die leidt aan obesitas morbide (ernstig overgewicht) beëindigen. Hoewel dit als een chronische ziekte wordt aangemerkt en daarmee sprake is van een opzegverbod, wordt de arbeidsovereenkomst door de rechter ontbonden.
Acht expertisecentra voor organisatie en personeel bij de rijksoverheid verenigen zich per 1 januari 2012 in het Expertisecentrum Organisatie en Personeel (EC O&P). Het EC O&P faciliteert de departementen bij het uitvoeren van goed werkgeverschap.
Bij Het Nieuwe Werken (HNW) ligt de nadruk tot nu toe erg op het binden van medewerkers en hen van alles geven. Medewerkers de verantwoordelijkheid geven om wat fout gaat op te lossen, blijft vaak nog onderbelicht. Dat vindt Adrianne Jonquière-Breure, freelance docent huisvestingsmanagement aan de Hogeschool Utrecht.
Bijna driekwart (68 procent) van de Nederlandse werkgevers maakt zich zorgen over het langer doorwerken van hun werknemers. Het inzetten van actief gezondheidsbeleid is volgens hen (76 procent) een voorwaarde om langer werken mogelijk te maken. Zeker voor de oudere werknemers. Dit blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.
Een bedrijf sluit met de vakbonden een sociaal plan, dat vervolgens wordt aangemeld als regeling in de cao. Een van de afspraken is dat vanaf een bepaalde datum tot einde dienstverband de opgebouwde vakantiedagen als opgenomen worden beschouwd. Bij een van de werknemera gaat dit om 251 uur. De vraag is of deze werknemer gebonden is aan de gemaakte afspraak.
Een werkneemster die bij de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis werkt, stelt zich op het standpunt dat haar werkgever verantwoordelijk is voor haar burn-out. Na een aantal keren het werk weer te hebben opgepakt en vervangend werk te hebben verricht is de werkneemster inmiddels volledig arbeidsongeschikt.
Hét middel om de impact te vergroten van HR is het integraal meenemen van de HR strategie in de bedrijfsstrategie zo blijkt uit de HR Benchmark 2011, een jaarlijks onderzoek dat dit keer is gehouden onder 454 organisaties door TNS Consult en TNS Nipo in opdracht van Raet.
Het wettelijke minimum(jeugd)loon stijgt per 1 januari 2012 met 0,79%. De halfjaarlijkse stijging is gebaseerd op de ontwikkeling van de cao-lonen.
Gevraagd naar de status van HNW binnen bedrijven komen de meeste bedrijven maar net met de hakken over de sloot zo blijkt uit een HNW-scan van Credo consultancy onder 100 organisaties. Leidinggevenden hebben daarbij wel een iets positiever beeld dan medewerkers. Knelpunten voor de laatsten zijn vooral een gebrek aan communicatie en resultaatgerichtheid.
Uit de gepresenteerde begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat de verhoging van het maximumpremie-inkomen Zorgverzekeringswet (ZVW) (ruim € 16.000) naar voren wordt gehaald. De premie wordt verlaagd van 7,9 procent (2011) naar 7,1 procent. De wijziging betekent voor de werkgever met veel hoge lonen een kostenverhoging.