Werknemers zouden veiliger en gezonder kunnen werken als ze op de hoogte zijn van hun beroepsrisico's. De voorlichting is volgens de Arbowet een verplichte taak van de werkgever. Toch blijkt uit een onderzoek van de Arbo Unie dat deze kennis vaak zelf achterhaald moet worden door werknemers.
Het is niet eenvoudig om verworven rechten van werknemers weer af te nemen. Dat lukt alleen als heel goed naar de belangen van de betrokken werknemers wordt gekeken.
Een werkgever kan niet op grond van gegevens die eenzijdig en onvoldoende objectief van aard zijn, stellen dat sprake is van een dringende reden tot ontslag op staande voet. Dat blijkt maar weer uit deze zaak (Kantonrechter Dordrecht, 11 september 2008, LJN: BF0768).
Vaak melden werknemers zich ziek na ruzie met de baas. Volgens Peter-Jan Smits van de arbodienst Arboduo moeten werknemers na een arbeidsconflict met conflictverlof in plaats van zich ziek te melden. Hij zegt dat in het blad Ondernemen!
U als werkgever of een werkende moeder hoeft niet langer het UWV op de hoogte te brengen van de uiteindelijke bevallingsdatum. Bijvoorbeeld door het sturen van een geboortekaartje. Dankzij een koppeling van de gegevens het UWV voortaan de informatie zelf bij de Gemeentelijke Basisadministratie opvragen.
Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft naar aanleiding van de Miljoenennota voor 2009 berekend dat mensen die werk combineren met de zorg voor kinderen er volgend jaar het meest op vooruitgaan. De brutolonen gaan met 3,5 procent omhoog en ook de netto-uitkeringen en de AOW stijgen. De netto-inkomens stijgen maandelijks met enkele tientjes tot ruim 100 euro of meer.
Ruim de helft (54 procent) van de werknemers in Nederland is nog niet toe aan vastigheid in een baan. Dit blijkt uit onderzoek van Creyf’s Uitzendbureau onder 1532 werknemers die antwoord gaven op de vraag ‘wat is voor jou de voornaamste reden om naar een uitzendbureau te stappen’?
Een docent meldt zich ziek nadat zijn werkgever heeft aangekondigd dat het voornemen bestaat hem te ontslaan. Als dat ontslag ook plaatsvindt, doet de docent een beroep op het opzegverbod bij ziekte (Gerechtshof Amsterdam, 8 mei 2008, nog niet gepubliceerd).
Een werknemer die een misdrijf heeft begaan, wilt u het liefst zo snel mogelijk ontslaan. Als het misdrijf echter niets met het werk te maken heeft, is dat niet zo maar mogelijk. Of de rechter het ontslag goedkeurt, zal sterk afhangen van de houding van de werknemer (Kantonrechter Haarlem, 19 augustus 2008, LJN: BE8999).
Verbazingwekkend of niet? Werkgevers in Nederland maken nog steeds het liefst gebruik maken van traditionele wervingsmethoden. Bijna de helft van de leidinggevenden ontvangt liever een sollicitatiebrief per post. Ook zijn open sollicitaties succesvoller dan in andere landen. Dat blijkt uit Workplace Survey Spring 2008 onderzoek, ontwikkeld door financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps.