Een ambtenaar heeft toestemming voor het verrichten van nevenwerkzaamheden. Toch ontstaat daarover een geschil. Wie zat fout: de werknemer of de werkgever?
Ruim zes op de tien werkende Nederlanders vinden 40 uur werken per week te veel. Bovendien geeft ruim een derde aan bang te zijn bij hun bestaande werkgever een burn-out te krijgen, een angst die vooral jongeren bezighoudt. In deze leeftijdsgroep is dan ook sprake van een grote behoefte aan hulp van de werkgever.
De onderhandelaars in Den Haag van PVV, BBB, NSC en VVD zijn eruit: er is een akkoord op hoofdlijnen om Nederland te besturen in 2024-2028. In deze rechtse coalitie zijn migratie en bestaanszekerheid belangrijke speerpunten. De relevantie van het akkoord voor HR op een rijtje.
Krijgen organisaties ooit grip op ongewenst gedrag? De oplossing moeten we zoeken in het leiderschap, concludeert prof. dr. Naomi Ellemers, lid van de commissie Van Rijn die grensoverschrijdend gedrag onderzocht bij de publieke omroep.
Werknemer krijgt de toezegging van zijn leidinggevende dat zijn arbeidsovereenkomst wordt verlengd. Later blijkt dat de leidinggevende niet bevoegd was om een dergelijke toezegging te doen. Mag de werknemer in zo’n geval gerechtvaardigd vertrouwen op de toezegging die door de leidinggevende is gedaan? En kan de werkgever aan de toezegging worden gehouden?
Dat je een functie alleen maar kon doen als je de juiste vaardigheden had, lijkt in deze tijd een idee uit een ver verleden. Maar niets is minder waar, weet HR-directeur Maarten van Beek.
Aandacht is bij dsm-firmenich de filosofie achter de aanpak om verzuim te verminderen, of liever: inzetbaarheid te optimaliseren. Inzetbaarheid, health en wellbeing zijn onderdeel van de MT-agenda en geïntegreerd in het strategisch bedrijfsbeleid. Deze innovatieve en succesvolle aanpak kent twee drijvende krachten: MT-lid Muriël Thijssen en Jeroen Kluytmans.
Het aandeel werknemers dat burn-outklachten (psychische vermoeidheid door het werk) ervaart, is in 2023 iets gedaald. Ook het percentage werknemers dat (aanvullende) maatregelen nodig vindt laat een lichte daling zien.
Generatie Z, geboren tussen 1995 en 2010, is momenteel de jongste generatie op de werkvloer. Het zijn echte digital natives en daar zul je je L&D-strategieën op af moeten stemmen. We verkennen enkele effectieve manieren om deze ‘Zoomers’ te engageren, gebaseerd op recente resultaten uit de Studytube L&D Monitor 2024.
Wist je dat de opbouw van vakantie tijdens ziekte volledig doorloopt, maar de werkgever tijdens ziekte wel vakantiedagen kan afschrijven wanneer de werknemer vakantie geniet/opneemt? En dat de werkgever die gebruik maakt van een collectieve bedrijfssluiting ook van zieke werknemers kan verlangen dat vakantiedagen over die periode worden afgeschreven, tenzij...
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling