Ruim een derde van de zzp'ers in Nederland maakt zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Dat meldt Knab na onderzoek onder meer dan 3000 zzp'ers, waaronder klanten en niet-klanten van de onlinebank voor zzp'ers.
51 van de 100 grootste fondsen hebben een transitieplan gepubliceerd. Dat de vorderingen snel gaan, biedt HR-afdelingen de mogelijkheid om hun strategieën en communicatie tijdig aan te passen aan de verwachte veranderingen. De pensioenfondsen voeren de nieuwe wetgeving in zonder nadelige effecten voor werknemers, met zelfs potentiële voordelen voor jongere medewerkers.
Nederlandse HR-professionals staan op het punt een grote verandering tegemoet te zien: het recht op onbereikbaarheid buiten werktijd lijkt nu serieus op de agenda te staan. Wat eerst een sluimerend voorstel was, krijgt plotseling nieuwe aandacht, met mogelijke impact voor alle werkenden in Nederland.
In de afgelopen jaren hebben we onze manier van werken drastisch zien veranderen. Met de opkomst van werken op afstand zijn de traditionele grenzen tussen werk en privé veel vager geworden. Dit heeft bijgedragen aan een zorgwekkende trend: vorig jaar werd bijna één op de vijf ziektedagen veroorzaakt door stressgerelateerde klachten. Hoe kunnen we in deze nieuwe realiteit een gezonde balans vinden tussen werk en privé?
De voorkeur van studenten voor bijbanen gaat sterk uit naar studiegerelateerde of bijbanen die op een andere manier bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit de Bijbanen Barometer 2024. Bedrijven die werkstudenten inzetten doen dit om hun vaste kern veel efficiënter in te kunnen zetten.
Het begrip neurodiversiteit duikt steeds vaker op. Ook op de werkvloer. Het heeft te maken met de verscheidenheid in hoe breinen functioneren. Maar wat wordt er precies mee bedoeld? Wat betekent neurodiversiteit voor organisaties en individuele medewerkers? En: waar kun je terecht als hoe jouw brein werkt je in je werk in de weg zit?
Hoe kunnen medewerkers optimaal blijven presteren in grote verandertrajecten? Hoe krijg je ze mee, wanneer per definitie onzekerheden op de loer liggen? Kwesties waar met name HR-professionals zich over buigen. Rob Senden heeft dat eerder gedaan en doet dat nu bij pensioenuitvoeringsorganisatie AZL. Een gesprek over de relevante drivers en cruciale momenten voor een succesvolle transformatie.
In aflevering 101 van de HR Podcast hebben we twee gasten: Fred van Wees, Director HR Services & Total Rewards bij sportkledingbedrijf ASICS EMEA en Anne van Vugt, Accountmanager en SAP SuccessFactors Consultant bij implementatiepartner HuRis.
Werk is niet langer de eerste prioriteit voor bijna tweederde (64%) van de NLse medewerkers en ruim een derde (34%) van de NLse medewerkers bereidt zich voor om hun huidige functie te verlaten zodra de economie dat toelaatDat blijkt uit ‘Workforce Pulse 2024: Overwin talenttekorten en stimuleer werknemersbetrokkenheid’, een groot onderzoek onder meer dan 12.000 medewerkers en werkgevers in heel Europa om organisaties te helpen in de veranderende wereld van werk
Het is tijd voor een modern HR-beleid. Een beleid dat ervoor zorgt dat je medewerkers boeit en bindt, en waarin ze kunnen blijven leren en ontwikkelen. Een goed ingerichte employee journey legt de basis voor een modern HR-beleid. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijke momenten en touchpoints in de employee journey zijn en hoe het jouw organisatie op voorsprong brengt.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling