Bedrijven zijn verantwoordelijk voor een ergonomische werkplek voor hun thuiswerkers. Om thuiswerken -en daarmee het Nieuwe Werken- beter mogelijk te maken moet die verantwoordelijkheid op den duur uit de Arbowet verdwijnen, pleitte Nieuwe Werken ambassadeur Dik Bijl op de HRpraktijk Dag.
Veel sollicitanten worden afgewezen vanwege hun leeftijd, ondanks de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL). Dat blijkt uit een evaluatie van de wet door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het aandeel 55-plussers dat werkt neemt in rap tempo toe: van nog geen 35 procent in 2001 naar 47 procent in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een directeur van een stichting wordt als statutair bestuurder ontslagen. Betekent dit automatisch het einde van zijn arbeidsrechtelijke betrekking, of is hij nog in dienst en heeft hij dus recht op loon?
Een werknemer die zijn arbeidscontract niet heeft ondertekend wil bij een concurrent gaan werken, ondanks een concurrentiebeding. De rechter oordeelt dat hij vrij is om te werken waar hij wil.
Een werknemer wordt ontslagen omdat het slecht gaat met het bedrijf. Zijn werkgever wordt veroordeeld tot een fikse ontslagvergoeding, omdat onvoldoende is onderzocht of de werknemer elders binnen het concern zou kunnen werken.
In een arbeidsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer een concurrentiebeding opnemen. Als een werknemer onredelijk wordt benadeeld in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever, kan de rechter het concurrentiebeding vernietigen.
Bij ontslag op staande voet is het heel belangrijk om de grond van ontslag meteen juist te omschrijven. Dat bleek onlangs weer, toen tot aan de Hoge Raad werd gekissebist over de formulering van de reden van ontslag ten tijde van de ontslagmededeling.
Recruiters stellen maar wat graag rare vragen aan sollicitanten, blijkt uit een rondgang door ICT-vakblad Computable. Wat zou u doen met een miljoen pingpongballen?
In het eerste kwartaal van 2009 is het aantal personeelsadvertenties in Nederlandse media met 35,5 procent gedaald. Bij de dagbladen is de afname zelfs 41,8 procent. Dat onderzocht marktonderzoeksbureau Nielsen.