Organisaties hebben onnodige verzuimkosten, doordat werknemers met ziekteverlof gaan terwijl ze nog kunnen werken. Hoe verhoogt u de verzuimdrempel?
Volgens Ineke Smidt, woordvoerster van MKB-Nederland, zijn werknemers vooral zelf verantwoordelijk voor hun leefpatronen en gezondheid. Zo valt te lezen in Arbo Magazine.
Een werknemer, een vlieginstructeur, slaat na een woordenwisseling met zijn leidinggevende zo hard met zijn hand tegen de muur dat hij zijn middenhandsbeentje breekt. Dient de werkgever toch door te betalen nu de werknemer daardoor enige tijd niet meer kan werken?
Er is een nieuwe NVP Sollicitatiecode, dé gedragscode voor werving en selectie. In overleg met de Stichting van de Arbeid, Commissie Gelijke Behandeling en de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen is de NVP Sollicitatiecode van oktober 2006 aangepast aan de actuele regelgeving en best practices van de HR praktijk.
De werkgever, een hotel, verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een medewerkster housekeeping. Zij is sinds 2001 in dienst en vanaf januari 2008 arbeidsongeschikt als gevolg van klachten die samenhangen met haar zwangerschap. Het UWV acht de werkneemster na enige tijd weer in staat te werken. Volgens de werkneemster zelf is zij nog steeds ziek, nu vanwege psychische klachten.
De P&O Proffie, een vakprijs voor goed HR-beleid, gaat dit jaar naar KPN. Het telecombedrijf werd geprezen om zijn succesvolle talentenprogramma, het vernieuwde duurzaamheidbeleid en de invoering van het Nieuwe Werken. Juist voor dit laatste onderdeel kreeg Microsoft de HR-Innovatieprijs.
Een werknemer werkt 29 jaar bij een bank. In de gedragslijn van de werkgever is bepaald dat een werknemer nooit zijn eigen bankzaken mag behandelen. Tijdens een steekproef blijkt dat de werknemer deze gedragsregel heeft geschonden.
De plannen tot een verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar leiden tot felle discussies tussen werknemers- en werkgeversorganisaties. Afgelopen zaterdag stelde FNV federatiebestuurder Wilna Wind; “Als de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar doorgaat, komt de rekening van deze verhoging op tafel bij de werkgevers te liggen.” De FNV meldt dat de verhoging zal leiden tot hogere salariseisen van de vakbond. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland noemen deze opstelling ‘schandalig’.
Een 60-jarige werkneemster heeft in de loop der jaren een verlofsaldo van ongeveer 1.000 uren opgebouwd, hetgeen neerkomt op zo’n acht maanden verlof. Haar werkgever vindt dit stuwmeer van uren onwenselijk, maar de werkneemster wil dit verlof graag voorafgaande aan haar pensioen opnemen.
Een werkgever schort zijn loonbetalingsverplichting op omdat hij van mening is dat een werkneemster haar re-integratieverplichtingen niet nakomt. Zij weigert namelijk behandeling (fysieke activerende begeleiding) omdat deze wordt verzorgd door een therapeut die in dienst zou zijn bij dezelfde werkgever.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling