Ongetwijfeld weet u dat de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) de financiering van de loonkosten tijdens het zwangerschaps- en bevalllingsverlof overneemt. De dagelijkse praktijk leert dat een toenemend aantal werkgevers deze regeling niet goed of onvoldoende toepast. Zo kan uw werkneemster in de periode voorafgaand aan het zwangerschapsverlof ook verzuimen ten gevolge van de zwangerschap.
Wat maakt een medewerker enthousiast om voor een bedrijf door het vuur te gaan? Door medewerkeronderzoeken kan duidelijk worden waar de sterke punten én zwakke plekken in een organisatie zitten, die u vervolgens kunt aanpakken.
U mag uw ingekomen of uitgezonden werknemer loonheffingenvrij een forfaitaire kostenvergoeding verstrekken. Deze 30%-regeling moet u in de loonadministratie verwerken. Voor de ingekomen werknemer moet u bij de Belastingdienst een beschikking aanvragen om de 30%-regeling te kunnen toepassen. De beschikking geldt voor maximaal tien jaar.
HR-professionals in Nederland nemen langzamerhand een sterkere positie in binnen de organisatie. Daarom willen ze nog beter voorbereid zijn op strategische HR-zaken zoals opleiding en ontwikkeling en strategische personeelsplanning. Door tijdrovende zaken zoals werving & selectie en arbeidsvoorwaardenbeleid komen zij hier nog onvoldoende aan toe.
VVD, CDA en PVV hebben hun concept regeer- en -gedoogakkoord bekendgemaakt. In een eerste reactie reageren de werkgeversorganisaties positief. De vakbonden zijn minder enthousiast. HRpraktijk zet de belangrijkste HR-gerelateerde punten op een rij.
Als de beoordelingsgesprekken eraan komen is het altijd even spannend voor zowel werkgever en werknemer. Vooral de negatieve beoordelingsgesprekken zijn niet populair bij beide partijen. Hoe hebben uw medewerkers het nou daadwerkelijk gedaan afgelopen jaar? Heeft u, als werkgever, echt wel een goed beeld van de werknemer? Door tussentijdse beoordelingen staat u steviger in de schoenen en zal de werknemer eventuele negatieve uitlatingen beter begrijpen.
Meer dan 60 procent van de werkelozen wil uiteindelijk in een andere sector aan de slag gaan. Vooral in de administratieve sector wordt veel van baan gewisseld. De sectoren die het meest zijn verlaten zijn de industrie, de bouw, de vervoerssector en de detailhandel. Dat zijn ook de sectoren die het hardst zijn getroffen door de crisis.
Door Het Nieuwe Werken is het tijd- en plaatsonafhankelijk werken de normaalste zaak van de wereld. Even op de bank zitten met je laptop op schoot is daarom ook niet gek. Maar kijk uit, het kan gevaarlijk zijn, zo blijkt uit onderzoek van de University Hospital Basel.
Werk je in een lawaaierige omgeving - bijvoorbeeld in een fabriek - dan loop je een twee keer zo’n groot risico op hartproblemen zo blijkt volgens de Daily Mail uit Brits onderzoek. Vooral jonge mannen die roken moeten uitkijken.
Jongeren die in de techniek aan de slag willen zijn moeilijk te vinden. Daarom gaat uitzendorganisatie Randstad Techniek actief op zoek naar oudere vakmensen.