De wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is volgens werkgevers een succes. De Tweede Kamer heeft de opvolger van de WAO geëvalueerd. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over de bereikte resultaten van de WIA.
Een conflict met een collega of een leidinggevende kan er voor zorgen dat werknemers vertrekken. Dit gebeurt bij meer dan 40 procent van de werkgevers in Nederland. Dit percentage stijgt tot ruim 45 procent als de werknemers die vertrekken omdat zij zich niet thuis voelen in de organisatie worden meegeteld. Dat blijkt uit onderzoek van Mercer onder ruim 1200 werkgevers.
De economische crisis heeft niet in het teken gestaan van gevechten tussen werkgevers en werknemers over baanbehoud. Het ging vooral om het gezamenlijk opvangen van de gevolgen van ontslag voor de werknemer en de werkgever. De problemen in Nederland zijn hierdoor minder groot geweest dan in andere landen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de juridische dienstverlener ARAG.
Beschouwt u uw medewerkers niet als radartjes in een grote, onpersoonlijke machine? Begrijpt u dat mensen hard willen werken, als zij maar wezenlijk gemotiveerd zijn? Als u deze vragen met ‘nee’, respectievelijk ‘ja’ kunt beantwoorden, en u uw mensen laat doen waarin zij goed zijn, hebt u de kwalificatie ‘topbaas’. Dat toont de TNO-studie ‘Arbeidsvoorwaarden in goede aarde’ aan.
Hoe om te gaan met privacygevoelige informatie in de bedrijfsgezondheidszorg en in het bijzonder met medische gegevens bij ziekteverzuimbegeleiding? De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of privézaken van de werknemer aan de werkgever verstrekken. Wat is wel geoorloofd en wat niet? ‘De Leidraad Bedrijfsarts en privacy’ moet helderheid bieden.
Werktijden en tijden waarop mensen een beroep kunnen doen op de maatschappelijke dienstverlening zijn niet goed op elkaar afgestemd. Het is dan ook nodig dat zowel in de dienstverlening als in bedrijven de tijd en de plaats van het werk slimmer wordt georganiseerd aldus de Sociaal-Economische Raad (SER).
In de kwestie Organon heeft de rechter geoordeeld dat afspraken moeten worden nagekomen. Meer eisen dan op schrift is gesteld, is volgens de voorzieningrechter niet mogelijk.
Een inmiddels uit dienst getreden werknemer heeft het relatiebeding uit zijn arbeidsovereenkomst overtreden. De ex-werkgever stelt dat vanwege overtreding van het relatiebeding de ex-werknemer op grond van het boetebeding uit de vaststellingsovereenkomst een boete van € 20.000 moet betalen.
Het feit dat een werknemer tijdens ziekte privéwerkzaamheden verricht rechtvaardigt niet automatisch een ontslag op staande voet. Onder omstandigheden kan dit wel leiden tot opschorting of stopzetting van het loon.
De website www.hrstrategie.nl voor de top in HR-management is geheel vernieuwd. Naast een online artikelarchief is de website uitgebreid met business dossiers, onderzoeksrapporten en een innovatienetwerk.