Nadat V&D een werkneemster een schuldbekentenis laat ondertekenen waarin zij niet alleen een diefstal van goederen bekende maar ook erkende een schadevergoeding van € 115.500 aan werkgever schuldig te zijn, oordeelt de Rechtbank dat er sprake is van misbruik van omstandigheden.
In de Tweede Kamer wordt de financiële uitwerking van het begrotingsakkoord 2013, het Lenteakkoord, besproken. Hierbij komt ook het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer aan de orde. De ANWB heeft de Kamerleden laten weten tegen deze maatregel te zijn.
In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Bij een op de vijf van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van de camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden.
Om uit te rekenen wat je als forens volgend jaar aan belasting gaat betalen op je reisvergoeding woon-werkverkeer heeft de ANWB de reiskostencheck geïntroduceerd. Volgens een woordvoerder wordt het veel gebruikt, vooral door automobilisten.
We hebben in deze tijd ander gedrag van leidinggevenden en medewerkers nodig. Geen volgers, maar mensen die verantwoordelijkheid nemen. Dat vraagt om sociale verbanden met sterke reflectieve vermogens om de uitdagingen aan te gaan. Om dit te bewerkstelligen moeten we ons volgens Peter van den Boom en Rob Vinke in de HR Strategie richten op vier pijlers. Albert Martens, Senior Advisor, Global Labor Relations, IKEA, reageert hierop in het meinummer van HR Strategie.
CEO’s en managers zeggen graag dat het hun mensen zijn die het bedrijf beter, slimmer, sneller, sterker maken. Toch zouden diezelfde mensen dat niet beweren over hun HR-afdeling, zegt David Wilkins, Vice President of Taleo Research.
Teneinde kosten te besparen wil de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen op basis van zijn incorporatiebeding en doet een beroep op 7:613 BW. Dit verzoek wordt door de rechter afgewezen omdat de werkgever de noodzaak van de kostenverlaging onvoldoende heeft aangetoond. Anticiperen op mogelijke problemen kan niet gekwalificeerd worden als een zwaarwegend belang.
Art. 7:672 lid 6 BW bepaalt dat voor een werknemer alleen een langere opzegtermijn dan een maand mag worden overeengekomen als de opzegtermijn van de werkgever minstens twee keer zo lang is. Dit brengt echter niet met zich mee dat als een voor beide partijen gelijke opzegtermijn van meer dan een maand is overeengekomen, de opzegtermijn van de werkgever automatisch wordt verdubbeld.
Een financiële noodsituatie bij de werkgever laat onverlet dat hij zijn werknemers deugdelijk moet informeren over mogelijke gevolgen voor het voortbestaan van de arbeidsrelatie. Bij een dreigend faillissement wordt wel op een andere wijze invulling gegeven aan de informatieplicht. Dat de werknemer geacht wordt daags na een door de werkgever georganiseerde personeelsbijeenkomst een vaststellingsovereenkomst te tekenen, wordt niet als een schending van de informatieplicht aangemerkt.
De kans dat de omstreden reiskostenmaatregel waarbij belasting over de woon-werkverkeervergoeding moet worden betaald vanaf volgend jaar doorgang vindt, lijkt nihil. Vier van de vijf partijen nemen er afstand van aldus De Volkskrant.