Wanneer een werknemer tijdens zijn werkzaamheden een arbeidsongeval overkomt en als gevolg hiervan schade lijdt, is de werkgever aansprakelijk voor die schade. Een werkgever kan niet gemakkelijk aan deze aansprakelijkheid ontkomen. Eén van de mogelijkheden die voor hem openstaan, is aan te tonen dat hij voorafgaand aan het ongeval alle veiligheidsmaatregelen heeft genomen die in de gegeven omstandigheden van hem mochten worden verwacht.
Een directeur van een sportschool beëindigt met wederzijds goedvinden zijn arbeidsovereenkomst en draagt zijn aandelen over. Tussen de directeur en de sportschool wordt onder andere een concurrentie- en een relatiebeding overeengekomen. De directeur mag gedurende 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst geen personeel of klanten benaderen. Binnen 3 maanden richt de voormalig directeur een eigen sportschool op. Via Facebook roept hij op om lid te worden van zijn nieuwe sportschool.
Na het vertrek van een collega in oktober 2010 blijft een werknemer nauw contact met hem houden in het kader van de nieuwe activiteiten van de collega. De werkgever ontdekt dit en stelt de werknemer op non-actief. Met ingang van 1 november 2011 eindigt de arbeidsovereenkomst van de werknemer met wederzijds goedvinden onder toekenning van een vergoeding. Partijen spreken af dat ze geen beroep op vernietiging of ontbinding van de vaststellingsovereenkomst kunnen doen.
De Nederlandse industrie scoort wat betreft arbeidsproductiviteit hoog, alleen de Ieren moeten we voor laten gaan. Zo valt op te maken uit het jaarrapport van de Europese Commissie over het concurrentievermogen in de EU.
Het onderzoek naar de positie van de bedrijfsarts heeft de volle aandacht van staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In zijn beleidsreactie maakt De Krom de maatregelen bekend, die hij wil nemen om het functioneren van de bedrijfsarts te verbeteren. De staatssecretaris is ook van plan het arbospreekuur weer te verplichten.
Als een arbeidsconflict hoog oploopt, leidt dat er vaak toe dat de betreffende werknemer zich ziek meldt. Hoe kunt u het beste omgaan met dergelijk verzuim vanwege een arbeidsconflict?
Bedrijven en universiteiten hebben veel interesse voor de regeling waarmee kenniswerkers tijdelijk gedetacheerd kunnen worden. Dat meldt het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW).
HR-managers en -medewerkers hebben verbazingwekkend weinig kennis van verzuim- en re-integratieregels, waardoor bedrijven onnodig geld over de balk gooien. Dat concludeert HR-adviesbureau Mercer uit een steekproef onder tachtig HR-professionals.
Enkele dagen geleden stelde een zopas tot HR Analytics Manager gepromoveerde collega de volgende vraag in Linkedin: “How would you approach setting up an HR analytic department? I have some ideas but I am curious for your opinion and experience.” Ik heb hierop een beknopt antwoord geschreven. Ik had het daar over mijn eigen 6 belangrijkste kapstokken die ik steeds als referentie gebruik als ik ergens begin: 1) ‘de muur’ van John Boudreau; 2) het delta-model van Davenport/Harris; 3) het uitbouwen van HRA-expertise; 4) het segmenteren (of prioritiseren) van de analyses; 5) het bestuderen van ‘performance-drivers’ en tot slot 6) het starten met een viraal project. Een korte toelichting...
Het Duitse Aldi Sud (onderdeel van Aldi) heeft een bureau ingehuurd om haar eigen medewerkers te bespioneren en in de gaten te houden. Een detective moest controleren of er relaties op de werkvloer waren en of werknemers wel snel genoeg werkten. Dat stelt een oud-werknemer van een detectivebureau in een interview met het Duitse blad Der Spiegel.