Als een van de weinige sectoren blijft het vacatureaanbod in de HR-sector redelijk stabiel. Ook in februari bleef het aanbod voor de sector gelijk. Dat blijkt uit de Monster Employment Index.
Veel kleine bedrijven nemen na een arbeidsongeval te weinig maatregelen om de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers te verbeteren. Dat blijkt uit controles bij kleine bedrijven in verschillende sectoren door de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie).
Bedrijven en bedrijfstakken zijn zelden bereid bij te springen om een verlaging van een pensioen te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieel Dagblad naar de 100 slechtspresterende pensioenfondsen.
Er bestaat heel wat verwarring over wat HR-analytics precies is. Dat komt gedeeltelijk doordat de softwarebedrijven ook over HR-analytics spreken terwijl ze eigenlijk ‘doorgedreven navigatie op de HR-data’ bedoelen.
Het voorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om arbeidscontracten te verlengen, is niet met hoerageroep door de Tweede Kamer ontvangen. Kamp stelt een tussensoort arbeidscontract voor: tussen een kort tijdelijk contract en een vast contract komt een tijdelijk contract van vier tot maximaal tien jaar.
Nieuwe technologie op de werkplek leidt tegen 2020 tot een nieuwe periode van decentralisatie. 63 procent van de leidinggevenden verwacht dat een verschuiving plaatsvindt naar een meer gedecentraliseerd bedrijfsmodel en dat de verantwoordelijkheid voor zakelijke besluitvorming verschuift van gecentraliseerde directies naar individuele werknemers.
MBO- en HBO-studenten hebben tijdens het Global Enterprise Project op 16 februari in teams innovatieve en rendabele oplossingen gepresenteerd waarmee de duurzaamheid van een organisatie bevorderd moet worden.
Veel vrouwen werken door nadat ze hun eerste kind krijgen. Gelijktijdig werken en voor een kind zorgen gaat echter veel vrouwen niet gemakkelijk af. Het is daarom belangrijk om deze werknemers goed voor te lichten en te begeleiden voor en tijdens een zwangerschapsverlof.
Schaalvergrotingen in met name de zorg en het onderwijs leiden tot meer ziekteverzuim, minder betrokkenheid onder werknemers en hogere salarissen. Dit druist lijnrecht in tegen de doelstelling van veel fusies, namelijk meer efficiency. Toch blijven schaalvergrotingen populair zoals momenteel bij rechtbanken.
Werknemers in sectoren die veel handel drijven met het buitenland of die werkzaam zijn in bedrijven met veel buitenlandse medewerkers worden mogelijk beperkt in hun stakingsrecht. De Europese Commissie beslist op 8 februari over een voorgestelde beperking van het stakingsrecht die ook op Nederland van invloed is.