Nederlandse organisaties bljiven achter in het ontwikkelen van een inspirerende visie en in het doorvoeren van die visie in alle bedrijfsprocessen zo laat wereldwijd onderzoek van adviesbureau &samhoud naar organisatievisies zien.
47 procent van de werknemers wereldwijd wil best wel werken voor een onethisch bedrijf. De helft van de werknemers (53 procent) zou daarentegen nooit willen werken voor een bedrijf dat in hun ogen onethisch is. Dat blijkt uit een poll van carrièresite Monster, in Nederland bekend als Monsterboard.nl, onder ruim 8300 bezoekers wereldwijd.
De helft van de Nederlanders flirt op het werk. Dit doen ze omdat het hun werk leuker maakt (38%), maar ook om iets voor elkaar te krijgen bij hun werkgever (11%). Zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite JobTrack.nl onder 609 bezoekers.
Demotie van een werknemer kan gemakkelijk uitlopen op een arbeidsconflict. Om dit te voorkomen moet u als werkgever uw uiterste best doen om de werknemer mee te krijgen in de functiewijziging. Hiermee voorkomt u hoge ontslagvergoedingen als het uitdraait op ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Kan een pensioenfonds de statuten wijzigen zonder instemming van de Deelnemersraad? En maakt het daarbij uit of die statuten in strijd waren met de Pensioenwet?
Mannen worden belemmerd in hun zorg en aandacht voor de kinderen, doordat veel werkgevers er nog altijd van uit gaan dat de zorg van de kinderen bij de moeders ligt. Ondanks dat de 'moderne' vader graag meer voor zijn kinderen zou zorgen, werkt ruim negentig procent van hen nog net zoveel uren als in de periode voordat ze kinderen kregen. Bij de moeders is dat zestig procent.
Momenteel is er veel te doen om de privacy van de werknemer bij ziekte. Daarover zijn een aantal zaken vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens. Ook hebben deskundige dienstverleners zoals bedrijfsartsen afspraken gemaakt over de communicatie en gegevensuitwisseling rondom ziekmeldingen. Mag een werkgever vragen naar de aard van de klachten bij een ziekmelding?
Als een statutair directeur een vijandig bod doet om de onderneming over te nemen, wordt hij geschorst. Vervolgens wordt hij tijdens de vergadering van aandeelhouders vanwege het bod en andere verwijten op staande voet ontslagen. De directeur start hierop een kort geding voor doorbetaling van zijn loon.
Wat moet een werkgever bewijzen of aannemelijk maken in een ontbindingsprocedure? De kantonrechter gaat over het algemeen af op de stukken en hetgeen door werkgever en werknemer wordt gesteld. Volgens de Kantonrechter Brielle mag een werkgever bij bepaalde ontbindingsverzoeken niet volstaan met aannames, maar moet hij hard bewijs leveren.
Meer arbeidsorganisaties zijn aandacht gaan schenken aan sociale innovatie met de komst van de subsidieregeling ESF Actie E. Dat blijkt uit een onderzoek naar de resultaten en effecten van de subsidieprojecten uit het eerste tijdvak. Het onderzoek is door Bureau Bartels uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.