Het personeel van HR-afdelingen praat dagelijks gemiddeld een half uur met collega’s over niet-werkgerelateerde onderwerpen. Daarmee zijn HR-medewerkers de grootste babbelaars binnen organisaties. Bovendien verkiezen deze medewerkers persoonlijk contact boven e-mail of telefoon.
Ten opzichte van vorig jaar is de gemiddelde banenkwaliteit in de Europese lidstaten relatief stabiel gebleven. De werkintensiteit is echter wel toegenomen. Hierdoor stijgt het risico op zware stress, wat nadelig is voor de gezondheid en het welzijn. Daar staan een kortere arbeidstijd en minder werk buiten de normale uren tegenover.
9 Procent van de werkende Nederlandse beroepsbevolking verwacht het komende jaar zijn baan te verliezen, een lichte stijging ten opzichte van 8 procent in 2011. Dit blijkt uit analyses op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group waarin ruim 712 allochtonen en 5.530 autochtonen personen uit de Nederlandse beroepsbevolking zijn ondervraagd over hun arbeidsmarktvertrouwen.
Als een langdurig zieke werknemer zijn eigen werkzaamheden niet meer kan verrichten maar wel ander werk kan uitvoeren, dan moet hij daartoe de kans krijgen. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst is dan niet aan de orde.
Nederlandse bedrijven maken zich niet of nauwelijks zorgen over het verlies van hun beste medewerkers. Tweederde van de werkgevers heeft totaal geen zorgen en 27 procent is licht bezorgd dat hun top performers overstappen naar een ander bedrijf. Dit zijn de uitkomsten van een onafhankelijk internationaal onderzoek van het gespecialiseerde werving- en selectiebureau Robert Half onder zo’n 1.900 HR en financiële managers in 18 landen.
Werkgevers en selecteurs staren zich bij werving- en selectieprocedures blind op de ‘vermeende’ kwaliteiten van het gevarieerde cv van de jobhopper. De trouwe en toegewijde werknemer vist hierdoor te vaak achter het net bij het verkrijgen van een nieuwe baan. Ten onrechte aldus Nico van Hertrooij, manager van de Board & Executive practice van Mercuri Urval.
Niet de gebruikelijke ‘employability’-maatregelen zoals functiewijziging, beperking van ervaringsduur en training en opleiding, dragen bij aan duurzame inzetbaarheid, maar pit stops en onderhoudsprogramma's voor de mentale bagage. Dit stelt bedrijfspsycholoog Felix Steemers in zijn promotieonderzoek.
Doordat net afgestudeerden steeds moeilijker een baan vinden, hebben studenten het dit jaar moeilijker dan ooit om vakantiebanen te krijgen. De young professionals pakken nu de banen aan die eigenlijk bedoeld zijn voor studenten. Dat constateert Jan-Peter Cruiming van vacaturesite Jobbird.com en studenten.nl op basis van een actuele analyse van vacatures en aannamebeleid.
Vanaf volgend jaar wordt de AOW-leeftijd verhoogd. Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde in met het wetsvoorstel van minister Kamp van Sociale Zaken.
Een werknemer werkt al 31 jaar als adviseur bij een verzekeringskantoor. In deze periode is hij twee keer langere tijd uitgevallen vanwege spanningsklachten. Nadat het verzekeringskantoor een nieuwe beloningsstructuur en andere functie-indelingen doorvoert, vreest de werknemer nog een (derde) keer door een burn-out te worden getroffen. Hij eist vervolgens ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst onder toekenning van een vergoeding van ruim € 123.000.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling