Een op de acht werknemers in Nederland combineert werk met zorgtaken thuis. De bijkomende regeltaken worden meestal uitgevoerd in werktijd, omdat instanties alleen tijdens kantooruren bereikbaar zijn. Het combineren van werk en zorg brengt bovendien de nodige spanningen met zich mee. Daarom is de kans dat een mantelzorgende werknemer gaat verzuimen groot. Werkgevers krijgen daardoor te maken met hogere kosten als gevolg van verzuim, minder productieve uren en de inzet van een arbodienst.
Een kwart van de werkplekken scoort op het gebied van gezondheid onder de maat. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar het binnenklimaat op de kantoorwerkplekken van veertig panden.
Workaholics werken in extreme mate, niet omdat zij zoveel plezier hebben in het werk, maar omdat zij het gevoel hebben dat ze dit ‘moeten’ zo laat recent wetenschappelijk onderzoek onder ruim 9.000 werkende Nederlanders naar workaholisme zien. Zaak dus om dit om te buigen.
Tijdens een introductiekamp van eerstejaarsstudenten wordt een docente‘s nachts gewaarschuwd door de eigenaresse van de kampeerboerderij dat een aantal studenten aan het roken is bij de hooizolder. Als de docente haar collega’s, die in het ‘veld’ de studenten in de gaten houden, niet telefonisch kan bereiken, gaat ze zelf op pad. Hierbij struikelt ze over een scheerlijn en loopt een wond aan haar linkerbeen, een gebroken arm en een beperking in het strekvermogen van de rechterarm op. Hierop stelt de werkneemster haar werkgeefster aansprakelijk voor dit bedrijfsongeval, op grond van artikel 7:658 en 7:611 BW.
In opdracht van en in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoeksbureau Regioplan in 2011 onderzoek gedaan naar de effecten van wijziging van de Arbeidstijdenwet (ATW) van 2007. Uit de evaluatie blijkt dat weinig werkgevers gebruik hebben gemaakt van de verruiming.
Vrouwen doen er verstandig aan niet in te gaan op avances van collega’s: mannen op de werkvloer blijken slechts uit verveling te flirten. Bovendien zijn bedrijfsflirters gevoelloze types.
Veel kleine bedrijven nemen na een arbeidsongeval te weinig maatregelen om de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers te verbeteren. Dat blijkt uit controles bij kleine bedrijven in verschillende sectoren door de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie).
Veel vrouwen werken door nadat ze hun eerste kind krijgen. Gelijktijdig werken en voor een kind zorgen gaat echter veel vrouwen niet gemakkelijk af. Het is daarom belangrijk om deze werknemers goed voor te lichten en te begeleiden voor en tijdens een zwangerschapsverlof.
Hoogopgeleide werknemers die een deel van hun werk thuis verrichten, zijn daar in grote meerderheid bijzonder positief over. 77 procent van hen kan zich thuis (veel) beter concentreren; slechts 16 procent laat zich thuis wel eens afleiden door privézaken. Bijna vier op de vijf vindt bovendien de werk-privébalans duidelijk verbeterd (geen gedoe over kinderen uit school halen).
Het kabinet wil de SER dit jaar in elk geval over vijf onderwerpen advies vragen. Dat kondigt minister Kamp van SZW aan in een brief aan de SER en de Tweede Kamer. Ook de Eerste Kamer heeft de brief ontvangen. Het is mogelijk dat er in de loop van het jaar nog adviesaanvragen bij komen.