Voor het tweede jaar op rij is het aantal werknemers dat uitvalt met een depressie toegenomen zo blijkt uit een door 365 gepubliceerde analyse. Niet alleen meer werknemers vallen uit – 26 procent meer ten opzichte van 2010 - ook de verzuimduur per werknemer is drastisch toegenomen, gemiddeld 22 procent meer verzuimdagen. Deze stijging zet ook in 2012 door. Sturen op resources biedt de oplossing.
Chronisch slaaptekort is een groeiend probleem. Met verhoogde kans op diabetes, obesitas en depressies als gevolg, maar ook meer verkeersonveiligheid en hoger ziekteverzuim. “Slaap mag niet het sluitstuk worden van onze 24-uurseconomie,” aldus neurobioloog Peter Meerlo, onderzoeker bij het Centrum voor Gedrag en Neurowetenschappen in Groningen.
Werkgevers hebben veel baat bij gezonde werknemers, een daling van het ziekteverzuim met een procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Dit komt per werknemer neer op 400 euro per jaar. Daarnaast zorgen gezonde werknemers voor een hogere productiviteit, een toename van een procent door duurzaam werken zorgt voor zes miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met 100 werknemers staat dat gelijk aan een jaarlijkse omzetstijging van 95.000 euro. Dat blijkt uit een doorrekening van adviesbureau CapGemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken, zo meldt Telegraaf.nl.
Er moet een verbetering komen van het schadevergoedingsrecht bij werkgerelateerde gezondheidsschade. In ieder geval voor werkenden in de publieke sector, maar liever nog voor alle werknemers. Ongeacht hun juridische status moeten werkenden in de publieke sector gelijk worden beschermd. Dit bepleit prof.mr. B. Barentsen in zijn oratie voorafgaand aan zijn benoeming als hoogleraar Arbeidsverhoudingen in de publieke sector.
De Traploopweek 2012 van het Diabetes Fonds met medewerking van de Rabobank komt er weer aan. De zesde editie van de Nationale Traploopweek wordt gehouden van 2 tot en met 5 oktober. In deze periode staat heel werkend Nederland in het teken van de trap.
Veel werkgevers worstelen met de vraag hoe op te treden bij overgewicht op de werkvloer. Moeten zij werknemers stimuleren of sanctioneren? Enkele ervaringen uit de praktijk.
Een expert-onderzoek van de Nederlandse Academie voor Arbeidswetenschappen (NAAW) toont aan dat bedrijven minder investeren in arbo, maar een toenemende ambitie aan de dag leggen voor de motivatie, vitaliteit en inzetbaarheid van werknemers.
Wanneer zich ergens in het land een calamiteit of incident van grotere omvang voordoet, kan de verantwoordelijke overheid besluiten om crisis.nl in te zetten. Zo kan de overheid à la minuut beschikken over een website die het bedrijfsleven en miljoenen mensen tegelijk aan kan. De site is vernieuwd en gebruiksvriendelijker. Heeft u de bedrijfsrisico's al in kaart gebracht?
Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die op dezelfde arbeidsplaats als andere werkenden zoals ‘gewone’ werknemers werken, genieten vanaf 1 juli hetzelfde beschermingsniveau van veilig en gezond werken als werknemers in loondienst. Hierdoor worden bijvoorbeeld maatregelen op de bouwplaats om lichamelijke belasting te verminderen voor zzp’ers en werknemers gelijk.
Werknemers die lang achtereen zitten zonder tussentijds te bewegen, hebben een grotere kans op ernstige chronische ziekten zoals diabetes type II en op overgewicht. Het inlassen van Beweegmomentjes in het werk is daarom een nieuw advies van TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) voor werknemers die tijdens hun werk langdurig zitten.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling