Op de werkvloer is er genoeg te doen. Het afgelopen jaar is er sprake van een daling van het aantal collega’s, maar een toename in werkdruk en overwerk. Overwerk lijkt meer regel dan uitzondering: een meerderheid van zeven op de tien zegt maandelijks over te werken. Een kwart maakt meer dan 20 overuren per maand.
Werknemers nemen gemiddeld maar zestien minuten de tijd om te lunchen. Dit is veel korter dan de geadviseerde tijd, namelijk zestig minuten. Dit meldde de Daily Mail naar aanleiding van een lunchonderzoek, uitgevoerd door WindSelters, onder 5000 werknemers.
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft gehoor aan voorstellen van de FNV om de Arbowet te verduidelijken. Hij schrapt 76 van de huidige 90 niet-bindende beleidsregels uit de Arbowet en neemt tegelijkertijd een aantal heldere normen uit die beleidsregels in de wet op, zodat zij bindend worden.
Een bedrijfsfitnessregeling werkt niet alleen goed voor de medewerkers die er ook echt aan deelnemen. Doordat een groep medewerkers merkbaar meer gaat bewegen, raken ook andere collega's gemotiveerd om actief te worden zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Gezondheidsplan onder ruim 600 medewerkers van verschillende bedrijven.
Door de nieuwe werkkostenregeling, die met ingang van 2011 wordt ingevoerd, komen fiscale regelingen als de 'fiets van de zaak' en 'bedrijfsfitness' onder druk te staan aldus het Nationaal Gezondheidsplan (NG).
Iets meer dan twee weken na de opening, heeft FNV Bondgenoten al bijna 600 klachten over hitte op de werkvloer ontvangen op haar speciale meldpunt. Elf keer betrof het zelfs een ziekenhuisopname.
ANP meldt dat Nederland na Denemarken de meest lichamelijk actieve bevolking is. Veertien procent van de Europeanen sport nooit en kiest ook nooit voor een andere vorm van lichaamsbeweging. Een vijfde beweegt maar zelden.
Bijna 75 procent van de werknemers vindt dat een werkgever de werknemer mag attenderen op zijn (gebrek aan) vitaliteit. 40 procent vindt zelfs dat hij in móet ingrijpen. Dit en meer blijkt uit de online Vitaliteitspeiling van zorgverzekeraar CZ gehouden onder deelnemers van het Intomart GfK Online panel dat bestaat uit ca. 127.000 personen.
De ranglijst van beroepsziekten in 2008 wordt aangevoerd door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met 42 procent. Gevolgd door gehooraandoeningen (34 procent) en psychische aandoeningen (17 procent). Dit blijkt uit het rapport Beroepsziekten in Cijfers 2009 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), gebaseerd op 6952 meldingen van beroepsziekten in 2008.
Hoger opgeleide vrouwen hebben meer last van vermoeidheid op het werk dan andere werknemers. En dan gaat het met name om dames boven de vijftig. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, TNO Kwaliteit van Leven, de Universiteit van Tilburg en Bureau Boelens.