Waar gewerkt wordt, liggen gezondheidsrisico’s op de loer. De risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) is er om deze risico’s in kaart te brengen en aan de hand van een actueel plan van aanpak te beteugelen. Sinds juli 2022 geldt voor de toetsing van de RI&E aangescherpte regels. Hoe werkt dit in de praktijk en wat levert het op?
Hoe om te gaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Veel organisaties zijn daar niet op voorbereid. Om die reden heeft regeringscommissaris Mariëtte Hamer een handreiking opgesteld met tips hoe organisaties kunnen omgaan met meldingen. Voornaamste is niet in paniek te raken en zorgvuldig de stappen in fases te doorlopen.
Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.
HR kan een ADHD-vriendelijke cultuur op de werkplek creëren. ADHD-coach Leanne Maskell geeft vijf 'gouden regels' hoe organisaties die naar diversiteit en inclusiviteit streven dit kunnen doen. Zodat mensen met deze diagnose zich er goed thuis voelen en beter tot hun recht komen. Ook in het voordeel van de werkgever zelf, want ADHD'ers onderscheiden zich vaak door 'hun creativiteit, innovatief vermogen en grote integriteit'.
De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving, maar vaak blijft het een riskant avontuur voor een werknemer om een misstand te melden op het werk. Werkgevers hebben hun integriteitsbeleid vaak nog niet op orde, pakken interne meldingen niet altijd goed op en de communicatie daarover is vaak gebrekkig. Bovendien worden werknemers nog te vaak benadeeld vanwege hun melding. Dat is de conclusie die het Huis voor Klokkenluiders trekt in hun jaarverslag 2022.
Nieuwsberichten over grensoverschrijdend gedrag buitelen over elkaar heen; weinig sectoren blijven gespaard. Hoe stimuleer je als HR-professional een veilige werkcultuur? Welke interventies kun je doen, hoe ga je om met weerstand, en hoe reageer je op zorgwekkende signalen? Trainer en coach Charlotte van den Wall Bake: ‘HRM'ers willen graag helpen, dus die stappen vaak in de valkuil om dan toch advies te gaan geven. Maar je primaire taak is: zorg voor veiligheid, luister’
Alle werkgevers moeten verplicht een vertrouwenspersoon aanstellen, tot de kleinste werkgever. GroenLinks wil hiervoor de Arbeidsomstandighedenwet aanpassen. Mogelijk blijft het hier niet bij. Het ministerie van SZW onderzoekt of het mogelijk is een gedragscode en een klachtenregeling verplicht te stellen.
Het aantal ritten in het woon-werkverkeer met de auto, fiets en ov in Nederland is ten opzichte van 2021 met ruim 7,5 miljoen per week gestegen. Voor korte ritten kiezen mensen steeds vaker de fiets. Maar ook het thuiswerken blijft populair. Dat blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Vrouwen in de EU hebben veel meer kans om ongewilde seksuele aandacht te krijgen dan mannen. Ook krijgen zij veel vaker te maken met intimidatie en pesterijen. Vooral eerstelijnsmedewerkers hebben hier last van.
HR speelt een essentiële rol in het voorkomen van en het reageren op grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe stimuleer je als HR-professional een veilige werkcultuur? Welke interventies kun je ondernemen en hoe ga je om met weerstand? En hoe herken je en reageer je op zorgwekkende signalen?