Hoge werkdruk, onvoldoende uitdaging, weinig complimenten: voor maar veertig procent van de werkenden is het werk bevredigend. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsmedisch adviseurs Ansems en Kerkvliet onder 1.387 werkenden.
Uit controles van de Arbeidsinspectie blijkt dat driekwart van de onderzochte overheidsorganisaties de Arbowet onvoldoende naleeft voor het personeel van de buitendienst. Dit betekent dat de arbeidsomstandigheden van onder meer milieu-inspecteurs, parkeerwachters, rioolwerkers en rattenbestrijders onder druk staan.
Bij cao-onderhandelingen wil vakbond De Unie ook de levensstijl van werknemers bespreken. Dit gaf de voorzitter van de bond Jacques Teuwen aan in het AD. “Het bespreken van een levensstijl is geen heilig huisje meer,” aldus de voorzitter.
Ook op de werkvloer worden de Olympische Spelen gevolgd. Zo trekt de Olympische Spelen-website van de NOS op werkdagen gemiddeld 300.000 unieke bezoekers per dag. Dat meldt Zibb.nl.
Mentale gezondheid wordt in de economische wetenschap als in de dagelijkse praktijk van het werk flink onderschat. Terwijl meer aandacht voor preventie en vroege behandeling van geestelijke kwalen economisch gezien miljarden kan opleveren. Dat stelt econoom Rifka Weehuizen, onlangs gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht, in haar proefschrift 'Mental capital, the economic significance of mental health'.
Van alle werknemers in Nederland is 48 procent bang om zijn portemonnee of mobiel onbeheerd op zijn bureau te laten liggen. 10 procent voelt zich onveilig in de directe omgeving van het werk en 5 procent van de werknemers (350.000 mensen) durft zelfs niet over te werken vanwege de (on)veiligheid op het werk.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht lopen werknemers die lang achter hun pc zitten geen groter risico op RSI. Monotone handelingen en werken onder lunchtijd hebben daarentegen wel een negatief effect op de klachten.
In de onlangs gehouden vergadering van de Europese Raad van Ministeries (van Sociale Zaken) heeft een aantal lidstaten de Europese Commissie dringend verzocht om voorlopig geen nieuwe richtlijnen op arbo-gebied te ontwikkelen, zo meldt Arboonline.
Bureau Beroepsziekten FNV (BBZ) heeft een schadevergoeding van 370.000 euro bedongen voor een accountant met burnout-klachten. Dat is de hoogste schadevergoeding in een burnout-zaak in de geschiedenis van het bureau.
Van de Nederlandse werknemers heeft 23 procent geen vaste, eigen werkplek. Deze nomadic workers, voornamelijk uit de jongere generatie (18-24 jaar), werken op allerhande plekken en tijdstippen. Hierdoor komt het aannemen van een gezonde werkhouding vaak in de knel. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’ van Fellowes.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling